Gezond leven

Over drukke darmen en poep

Poep. Geen onderwerp waar we het graag over hebben. Toch is de werking van je darmen essentieel voor je gezondheid. Dus praten we hier over poep en alles wat er bij hoort.

Darmen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Een goede spijsvertering zorgt voor een stevig immuunsysteem. Tevens neemt het risico op allerlei gezondheidsproblemen zoals diabetes en overgewicht af als de darmen goed werken. Darmen verzorgen de afvalverwerking: afvalstoffen die vrij komen in de spijsvertering verlaten als ontlasting ons lichaam. Bewezen goed voor je darmen zijn: vezelrijke voeding, voldoende beweging, 1,5 liter water per dag en een gezond gewicht.

10 weetjes over gezonde ontlasting 
  
ABC voor gezond toiletgedrag

Gezonde darmflora

In de darmen zitten tien biljoen bacteriën. Zij regelen de stofwisseling: ze bevorderen de spijsvertering, remmen de opbouw van vetdepots af en stimuleren omzetting van energie in lever en spieren. Het is daarom belangrijk dat het aantal goede bacteriën op peil blijft. Het is echter nog niet bewezen dat drankjes met dergelijke bacteriën goed zijn voor je darmflora. Probiotica  en voedingsvezels zouden een goede impact kunnen hebben, maar hoe precies wordt nog volop onderzocht. Je damflora kunnen uit balans raken door te weinig beweging, eenzijdige of verkeerde voeding, een druk leven, alcohol en andere drugs, het gebruik van medicijnen of simpelweg omdat je ouder wordt. “Een goede leefstijl is dus goed voor gezonde darmen”, aldus prof.dr. Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme van Maastricht UMC+.

kinderen met buikpijn poep drukke darmen darmflora darmwerking immuunsysteem spijsvertering diarre opstopping gezond idee maastricht UMC+ gezondheidadvies gezondheidstips winderigheid schetenKinderen en buikpijn

Het komt veel voor: zo'n tien tot twintig procent van de schoolgaande kinderen heeft regelmatig buikpijn. De Maag Lever Darmstichting heeft daarom een speciale site voor kinderen van zes tot en met tien jaar gemaakt: poepie.info. Op een speelse manier worden kinderen  aangespoord om goed te eten, genoeg te drinken, goed te bewegen en ook goed te poepen. Een leuke manier om kinderen iets te leren over gezonde spijsvertering en het voorkomen van poepproblemen.

Nuttige info over spijsvertering

Op deze websites vind je nuttige informatie over de spijsvertering: