Paasbrunch met basilicum-lentesoepje, kruidenbroodkransjes en yoghurt panna cotta (VEGA)

Liever een paasdiner? Bekijk het recept

Paasbrunch basilicum-lentesoepje, kruidenbroodkransjes en yoghurt panna cotta
Lentesoepje met basilicum

Soep voor 4 personen

  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, in reepjes
  • 300 g fijne tuinerwtjes (diepvries)
  • 75 ml droge witte wijn
  • 1 l groentebouillon
  • 75 ml kookroom light
  • klein handje basilicumblaadjes
    - staafmixer
  1. Verhit in een (soep)pan de olijfolie. Fruit de sjalot met de knoflook en de bleekselderij 3 min. zonder te kleuren. Schep de erwtjes erdoor en bak 2 min. zachtjes mee.
  2. Schenk de wijn erbij. Voeg ook de bouillon toe en breng tegen de kook. Kook de soep 10 min. zachtjes.
  3. Pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Schenk de soep desgewenst door een fijne zeef. Voeg de kookroom toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
  4. Schep de soep in 4 kommen of feestelijke (wijn)glazen en garneer met de basilicumblaadjes.

Bereiding: 20 minuten
Per persoon 165 kcal / 7 g vet / 6 g eiwit / 14 g koolhydraten / 1100 mg Natrium / 4 g vezels
Prijs per persoon: € 0,60

Tips

  • Voeg snippers gerookte zalm aan de soep toe voor een extra feestelijk accent!
  • Als je geen kookroom light in huis hebt kun je ook halfvolle koffiemelk gebruiken (qua calorien nagenoeg gelijk)

Meer paasrecepten

Kruidenbroodkransjes met paasei

Brunchgerecht voor 6 broodjes

  • 500 g bloem
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • flinke handvol verse kruiden (bieslook, kervel, peterselie), fijngehakt
  • 6 gekookte paaseieren
  • 1 ei, losgeklopt
    - keukenmachine of mixer met deeghaken, bakplaat bekleed met bakpapier
  1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem, de olijfolie, 275 ml handwarm water, de gist en een flinke snuf zout. Kneed er de kruiden door. Vorm tot een bal en laat het deeg afgedekt onder een schone keukendoek 45 min. rijzen.
  2. Druk het deeg plat en verdeel in 12 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een balletjes en rol tot strengen van zo'n 25 cm. Draai steeds 2 strengen om elkaar en druk de uiteinden samen tot een kleine krans. Leg de broodkransjes op de bakplaat. Zet in het midden van elke krans een paasei en druk iets aan. Laat de kransjes afgedekt nogmaals 45 min. rijzen.
  3. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bestrijk de broodjes dun met ei. Bak kruidenkransjes in de voorverwarmde oven in 15-20 min. goudbruin en gaar.

Bereiding: 30 minuten
Rijzen: 1,5 uur
Oven: 15-20 minuten

Per broodje 400 kcal, 10 g vet, 17 g eiwit, 60 g koolhydraten, 90 mg Natrium en 2 g vezels.
Prijs per broodje: € 0,65

Tips

  • Bak de broodjes 1-2 dagen van tevoren en piep ze voor de paasbrunch kort in de oven op.
  • Kneed voor een extra hartige smaak snippers rauwe ham of stukjes olijf door het deeg. 

Yoghurt panna cotta met aardbeien

Nagerecht voor 4 personen

Panna cotta wordt traditioneel met slagroom bereid. In deze puddinkjes is een groot deel van de slagroom door halfvolle yoghurt vervangen.

  • 3 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 350 ml halfvolle yoghurt
  • 250 g aardbeien
  • 4 takjes (citroen)tijm
  1. Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker en de vanillesuiker tegen de kook. Los de suiker op en neem de pan van het vuur.
  2. Los de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in de warme room op. Laat de room 10 min. afkoelen.
  3. Roer de yoghurt door de room. Schenk het room-yoghurtmengsel in 4 (wijn)glazen. Zet de puddinkjes min. 3 uur in de koelkast om op te stijven. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd in stukjes.
  4. Schep de aardbeien op de puddinkjes en garneer met een takje geurige tijm.

Bereiding: 20 minuten
Wachten: 3 uur

Per persoon: 230 kcal / 12 g vet / 6 g eiwit / 22 g koolhydraten / 60 mg Natrium / 1 g vezels
Prijs per persoon: € 1,00

Tips

  • Vervang voor een aardbeienpuddinkje 100 ml yoghurt door 100 g gepureerde aardbeien.
  • Aardbeien zijn in maart/april nog niet zo vol van smaak en soms nogal prijzig. Je kunt ook diepvries aardbeien gebruiken en deze pureren tot een saus. 

Liever een paasdiner? Bekijk het recept

Aanmelden voor Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête