Pas op voor blauwalg als je gaat zwemmen!

Door het warme weer van de laatste tijd neemt de waterkwaliteit af en rukt de blauwalg op. Op die oprukkende blauwalg is helaas maar één antwoord mogelijk: blijf uit dat water! Zwem alleen op officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit goed genoeg is.

Dit moet je doen als je in blauwalg terecht bent gekomen

Arts-microbioloog dr. Guy Oudhuis van het Maastricht UMC+: "Een klein slokje binnen krijgen van besmet water kan al zorgen voor darmklachten zoals diarree, misselijkheid en braken, irritatie van de huid en slijmvliezen, hoofdpijn en, in het ergste geval, zelfs schade aan het zenuwstelsel. Als je onverhoeds toch in door blauwalg vergiftigd water terecht bent gekomen: ga dan onmiddellijk onder de douche. Neem contact op met je huisarts als klachten ontstaan en aanhouden na het inslikken van blauwalg-water." En stuur als het even kan ook een waarschuwingsbericht aan de waterbeheerder van je zwemplek.

Blauwalg is misleidende naam

Blauwalg is overigens een beetje bedrieglijke naam, want blauw wordt water er zelden van en bovendien is hier geen sprake van algen maar van bacteriën. Meer specifiek: cyanobacteriën. En als ze zich 's zomers plotseling snel vermenigvuldigen in je favoriete zwemwater, kun je er goed ziek van worden. Cyanobacteriën ofwel blauwalgcellen komen overal ter wereld voor in zoet en zout water en in de bodem. Door pigment kleuren ze soms roodbruin, maar meestal blauwachtig groen.  Ze planten zich ongeslachtelijk voort, door zich te delen.

Cyanobacteriën ofwel blauwalgcellen leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel van die laatste in stilstaand water zitten en er bovendien zomerse temperaturen heersen, ontstaat er blauwalgenbloei en vormen ze samen een drijflaag (een stinkende groene smurrie). Omdat de onderkant van die blauwalgdrijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water.

Overigens zijn niet alle blauwalgen zijn giftig, maar helaas juist wel veel soorten die in Nederland voorkomen. En we krijgen er dankzij klimaatverandering steeds meer last van: steeds hogere temperaturen en extremere neerslag maken de waterkwaliteit steeds slechter. Bijvoorbeeld omdat met die plensbuien ook meststoffen en hondendrollen en bladafval in het water spoelen, en dat zorgt dus precies voor die voedingsstoffen waar blauwalgen zo goed op gedijen.

Kwaliteit zwemwater checken

Wil je weten hoe het met het jouw zwemwater is gesteld, kijk dan op www.zwemwater.nl. Daarop vind je de meest actuele informatie over de waterkwaliteit van elke zwemlocatie in Nederland.

Wist je dat...

Cyanobacteriën tot de oudste organismen op aarde behoren. Men schat dat ze al drieënhalf miljard jaar bestaan. En eigenlijk hebben we aan die kleine eencellige wezentjes te danken dat wij er nu zijn: cyanobacteriën waren de eerste organismen op aarde die zuurstof konden produceren en hebben zo de ontwikkeling van hogere organismen mogelijk gemaakt.

vakantie
Foto iStock

 

Tips voor een gezonde vakantie

 

Gezond Idee

 

 

 

 

blauwalg
Foto iStock
Sluit de enquête