Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Zonnen? Huid beschermen!

Pas op voor de voorjaarszon en zon verstandig!

pas op voor voorjaarszon
Zonnig weer is ideaal weer om een terrasje te pakken, te barbecueën of picknicken. Maar pas op voor de zon. Hoe kun je op een verstandige manier genieten? Dermatoloog Lieke Gijezen van het Maastricht UMC+ geeft tips om verstandig te zonnen.

  • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon en vermijd zonverbranding. Pas extra op met baby's en kinderen (houd kinderen onder de 1 jaar uit de directe zon) en mensen met een blanke huid, met veel sproeten of moedervlekken of met huidkanker in de familie.
  • Bescherm je huid met kleding (er bestaat UV-werende kleding), draag een hoedje of pet en een zonnebril met UV-werende glazen.
  • Let op de zonkracht. Tussen 12 en 15 uur is deze het sterkst en is het risico op verbranden het grootst. De zonkracht in de vroege ochtend en de late namiddag daalt behoorlijk, en de risico’s zijn dan aanzienlijk kleiner.
  • Bescherming tegen zonlicht moet plaatsvinden voordat de huid is verkleurd. Smeer je in met een zonnebrandmiddel minimaal een half uur voordat je naar buiten gaat. Breng de zonnebrandcrème voldoende dik aan en herhaal het smeren elke 2 uur of vaker bij transpireren of na zwemmen/afdrogen.
  • Gebruik een zonnebrandmiddel met een goede beschermingsfactor (SPF) en met bescherming tegen zowel UVB-straling  (zonverbranding) als UVA-straling (huidveroudering). 
  • Ga je even naar buiten? Kies dan minimaal SPF 15. Gebruik op zonvakanties of bij langere zonblootstelling minimaal SPF 30. 
  • Bescherm je huid ook als je al een kleur hebt gekregen. Ook wanneer je huid niet verbrandt, kan er schade optreden.
  • Vergeet je niet te beschermen als je bijvoorbeeld in de tuin werkt, gaat sporten of een fietstocht gaat maken.
  • Zoek tijdig de schaduw op. De huid wordt dan minder blootgesteld aan UV-straling
  • Ook de zonnebank bevat schadelijke UV-straling, dus vermijd het gebruik hiervan. 

Waarom je je moet beschermen tegen de zon 
Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren
Waarom voorbruinen onder de zonnebank geen gezond idee is 

Meer informatie over verstandig zonnen en huidkanker voorkomen op www.huidkanker.nl

Waarom je regelmatig je huid op onrustige plekjes moet checken

Dermatoloog dr. Klara Mosterd van het Maastricht UMC+ legt bij NPO Radio 1 uit dat het massatoerisme bijdraagt aan een stijging van het aantal gevallen van huidkanker. Ze legt tevens uit wat je zelf aan preventie kunt doen. Luister het interview via: https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend

Zonnebril: luxe of noodzaak?

mocktails
Lekker voor een warme dag: mocktails

Ook lekker voor een warme dag: alcoholvrij cocktails (ofwel mocktails) van Gezond Idee met ook nog eens minder calorieën! Als dat niet genieten is. Je kunt kiezen uit een mojito mocktail, aardbei & gember mocktail, en een peer & vanille mocktail. Proost! Bekijk de recepten

Ook lekker

Italiaans genieten in je achtertuin (of in je woonkamer als het regent) met deze recepten van Gezond Idee voor bramensorbet, frozen yoghurt & koffiegranita. Bekijk de recepten

 

 

 

Sluit de enquête