Gezond leven

Pas op voor teken!

Teken zijn vervelende rotbeestjes. Vaak bijten ze zich zonder dat je het doorhebt vast in je huid en kunnen zo de ziekte van Lyme overbrengen. De website www.weekvandeteek.nl staat boordevol informatie over teken en richt zich op iedereen die tijdens werk of vrije tijd met teken in aanraking kan komen.

Teken zijn heel kleine, platte, spinachtige beestjes. Ze zitten vooral op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos. Zoals in bossen en duinen, en soms ook in parken en tuinen. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen. Wie dus regelmatig in een groene omgeving zoals bos, duin, park of tuin komt, maar vooral wie professioneel in het groen werkt, loopt een groot risico op een tekenbeet.

Ziekte van Lyme

Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. De ziekte kan – als deze niet tijdig wordt behandeld – klachten veroorzaken aan het zenuwstelsel, de gewrichten en, in zeldzame gevallen, het hart. Controleer daarom regelmatig op tekenbeten als je in het groen bent geweest.

Een teek kan mensen overal bijten, maar heeft een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, de randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Ben je door een teek gebeten, dan is het belangrijk om de teek snel te verwijderen en drie maanden te letten op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme.

Tekenradar

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vind je een teken-radar. Voordat je de natuur ingaat, kun je op www.tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter het risico om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten.

Tekenbeet-app

Het RIVM heeft ook een app ontwikkeld die (ook zonder internetverbinding!) informatie geeft over het controleren op tekenbeten en wat je moet doen om een teek correct en snel te verwijderen. Ook geeft de tekenbeet-app algemene informatie over teken, hun leefgebied en de ziekte van Lyme. De app Tekenbeet is gratis beschikbaar in Google Play. Lees meer op de website van het Rijksinstituut voor Volsgezondheid en Milieu RIVM

Astrid Oude LashofInternist-infectioloog dr. Astrid Oude Lashof van het Maastricht UMC+ werd door RTV Maastricht geïnterviewd over teken en de ziekte van Lyme. En hoe te handelen als je eenmaal gebeten bent. Bekijk het interview met dr. Astrid Oude Lashof.

Lees meer over teken in Gezond Idee magazine en kijk ook eens op de website van het Rode Kruis

 

Aanmelden nieuwsbrief