Help een teek! Wat nu?

Teek

De teek is er weer! Een vervelend klein spinachtig beestje dat zich vastbijt in je huid als je heerlijk in een park of bos wandelt. Vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Helaas is de teek geen onschuldig beestje. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.

Wat is een teek?

Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Ze worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.

Waar zitten teken?

Ze zitten vooral op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos. Zoals in bossen en duinen, en soms ook in parken en tuinen. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen. Wie dus regelmatig in een groene omgeving zoals bos, duin, park of tuin komt, maar vooral wie professioneel in het groen werkt, loopt een groot risico op een tekenbeet.

Ziekte van Lyme

Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. De ziekte kan – als deze niet tijdig wordt behandeld – klachten veroorzaken aan het zenuwstelsel, de gewrichten en, in zeldzame gevallen, het hart. Gemiddeld krijgen ongeveer 2 à 3 op de 100 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 per jaar. Controleer daarom regelmatig op tekenbeten als je in het groen bent geweest. Kijk hier voor meer informatie over de ziekte van Lyme. 

Tekenencefalitis (TBE) 

Teken kunnen ook tekenencefalitis veroorzaken, een hersenvliesontsteking veroorzaakt door het tekenencefalitis-virus ook wel FSME of TBE genoemd.  Sinds 2016 weten we dat ook in bepaalde gebieden in Nederland teken besmet kunnen zijn met dit virus. De kans op deze infectie na een tekenbeet in Nederland is echter heel klein, slechts zeer weinig teken zijn met dit virus besmet. Meer informatie over TBE is te vinden op de website van het RIVM

Waar moet ik controleren?

Een teek kan mensen overal bijten, maar heeft een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, de randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Ben je door een teek gebeten, dan is het belangrijk om de teek snel te verwijderen en drie maanden te letten op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.

tekenbeet

Ik ben gebeten door een teek, wat nu?

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste!
  • Gebruik voorafgaand aan het verwijderen geen alcohol, jodium, olie of andere middelen. Dit heeft geen gunstig effect. 
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar.
  • Trek de teek er langzaam uit. Ontsmet het wondje als de teek verwijderd is.
  • Noteer en onthoud de datum waarop u gebeten bent.
  • Houd daarna tot 3 maanden de huid rond de beet in de gaten. Krijgt u klachten die doen denken aan de ziekte van Lyme, neem dan contact op met de huisarts (zie hieronder). 

Moet ik naar de dokter?

Ga naar de huisarts bij de volgende klachten na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Meer informatie over teken:

www.weekvandeteek.nl
Website boordevol informatie over teken. Richt zich op iedereen die tijdens werk of vrije tijd met teken in aanraking kan komen.

www.tekenradar.nl
Op deze website kun je zien wat de verwachte tekenactiviteit is. Handig om te checken voor je gaat wandelen. Hoe hoger de activiteit, hoe groter het risico om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Er is veel informatie te vinden over de ziekte van Lyme.

Tekenbeet-app
In de App Store en Google Play is de tekenbeet-app te downloaden. Deze app geeft informatie over het controleren op tekenbeten en wat je moet doen om een teek correct en snel te verwijderen. 

www.lymevereniging.nl
Belangenvereniging voor patiënten met de ziekte van Lyme. Op deze website ook veel informatie over de ziekte.

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluit de enquête