Salades, voorgerechten & bijgerechten

Peulvruchtensalade met gebakken tofu

Peulvruchtensalade met gebakken tofu, vegetarische salade, eiwitrijke salade,  schijf van vijf Gezond Idee Maastricht UMC+Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  • 250 g sperziebonen
  • 400 g tofu, in plakjes
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 blik kikkererwten (310 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • sap van 1 limoen
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 5 el olijfolie
  • 1 klein bosje koriander, grof gehakt
  1. Maak de sperziebonen schoon en halveer dikke bonen in de lengte. Kook de sperziebonen in water in 4 min. knapperig gaar. Dep intussen de tofu met keukenpapier goed droog en bestrooi aan beide kanten met de komijn, de kerriepoeder en een beetje zout. 
  2. Giet de sperziebonen af en spoel in een zeef onder stromend water snel koud. Laat de bonen goed uitlekken. Meng de sperziebonen met de kikkererwten, de cherrytomaatjes, de ui, het limoensap, de knoflook en 3 el olijfolie.
  3. Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bak de tofu in 2-3 min. per kant goudbruin en krokant.
  4. Schep de koriander door de salade en breng op smaak met peper. Verdeel de salade over 4 borden en leg de tofu erbij.

Bereiding: 20 minuten

Per persoon 350 kcal / 22 g vet / 19 g eiwit / 15 g koolhydraten / 15 mg Natrium / 7 g vezels
Prijs per persoon: € 2,00

Tip

Lekker met een kleine portie zilvervliesrijst, (meergranen) ciabatta of een volkoren broodje.

Wist je dat...

Wist je dat tofu gemaakt is van gemalen sojabonen en daardoor veel eiwit bevat. Dat is goed voor de spieropbouw. Bovendien verlagen peulvruchten het LDL-cholesterol, een risicofactor voor coronaire (kransslagaders) hartziekten.
Meer over eiwit en spieropbouw