Pubers en alcohol en drugs
Het lijkt bij opgroeien te horen: af en toe flink doorzakken en een beetje experimenteren met hasj of wiet. Maar volgens prof.dr. Jim van Os (tot recent hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie Maastricht UMC+) zijn alcohol en drugs veel schadelijker voor pubers dan we denken.

Ouders hebben invloed op drinkende pubers

Jim van Os maakt zich zorgen over het feit dat mensen denken dat alcohol en cannabis niet zoveel kwaad kunnen. Met name de risico’s voor jongeren worden enorm onderschat. Hun hersenen zijn nog niet af en hun zenuwstelsel is nog in ontwikkeling. Genotmiddelen kunnen die ontwikkeling op negatieve wijze beïnvloeden.Toch beginnen jongen steeds vroeger te drinken of te blowen. "Ze zijn de eerste keer steeds jonger. Tevens zijn er tegenwoordig meer genotmiddelen beschikbaar zoals pillen die jongeren op houseparty’s slikken."

Cannabis bevat tegenwoordig meer werkzame stoffen

Ook heel belangrijk: in de Nederlandse cannabis zitten steeds meer psychisch werkzame stoffen dan vroeger. "De werkzame stof THC is het belangrijkste bestanddeel van hasj en wiet en zorgt voor een roes en ontspanning. Dat kan prettig zijn, maar ook leiden tot onrust en angstgevoelens. Het THC-gehalte in Nederlandse wiet was in 1991 7,5%. Ondertussen varieert het tussen de 15% en 18% waardoor het risicovoller is geworden en je nog sneller verslaafd raakt… Oude hippies zeggen: ‘die rommel hoef ik niet’."

Binge drinken en comazuipen

Bij jongeren zien we steeds extremer gedrag met betrekking tot alcohol. Een goed voorbeeld is binge drinken. Hierbij wordt in korte tijd heel veel alcohol genuttigd (zeker 6 glazen). Bij comazuipen wordt zóveel gedronken dat de drinker een alcoholvergiftiging oploopt en bewusteloos raakt. “Comazuipen is echt levensgevaarlijk”, aldus prof.dr. Jim van Os.

Alcoholgebruik pubers risicovoller

Alcoholgebruik door pubers is nog risicovoller dan het voor ouderen is en loopt soms compleet uit de klauwen. 'Zelfs nadat ik bijna dood was gegaan door alcoholvergiftiging en in het ziekenhuis was beland, bleef ik comazuipen', vertelt een meisje van 19 jaar op www.justyoung.nl. 'Als ik geweten had wat de gevolgen waren, had ik dat niet gedaan. Driekwart van mijn herinneringen heb ik niet meer. Mijn hersenen zijn zó aangetast door alcohol dat ik het me gewoon niet meer kan herinneren. Mensen moeten me vertellen over dingen die we samen hebben gedaan en dat vind ik héél erg.'

Jim van Os vindt dat ouders een zeer belangrijke rol spelen bij het tegen gaan van alcohol of cannabismisbruik. “Verbied alcoholgebruik in ieder geval gewoon totdat je kind 16 wordt en geef zelf het goede voorbeeld!”, aldus de hoogleraar. 5 weetjes over alcohol en opvoeding

Tip

Meer info over omgaan met alcohol en drugs vind je op www.trimbos.nl, www.stap.nl of www.canabisondercontrole.nl

Gezond Idee

 

Sluit de enquête