Feestmenu's & -gerechten

Recept: vega-kerstmenu met een Limburgs tintje

Speltpannenkoekje met Limburgse geitenkaas, sla & stroopdressing

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 75 g speltbloem
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 6 el olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 tl appelstroop
  • 4 kleine verse Limburgse geitenkaasjes (à 40 g)
  • 25 g slamelange
  • 2 tl kappertjes
  1. Klop een glad beslag van de bloem, het ei en de melk. Verhit in een koekenpan 1,5 el olie. Bak van de helft van het beslag in 2 min. per kant 4 kleine goudbruine pannenkoekjes.
  2. Leg de pannenkoekjes op een bord en bak op dezelfde manier met 1,5 el olie en de rest van het beslag nog 4 pannenkoekjes. Klop intussen een dressing van de resterende 3 el olijfolie, de wijnazijn en de stroop. Voeg peper naar smaak toe.
  3. Leg op 4 borden een speltpannenkoekje en zet de geitenkaasjes erop. Leg de salade erbij en besprenkel met de dressing. Bestrooi met de kappertjes en peper naar smaak.

Bereiding: 30 minuten

Per persoon: 240 Kcal / 19 g vet / 8 g eiwit / 10 g koolhydraten / 194 mg Natrium / 0,5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,25

Tip
Bewaar de resterende 4 pannenkoekjes voor de borrel. Besmeer ze dun met tapenade en beleg met flinters 30+ kaas en een beetje rucola.

Grotchampignons met Limburgse mosterdjus en frisse pastinaak-kruidenpuree

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  • 500 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 600 g pastinaken, geschild en in stukken
  • 2 el olijfolie
  • 500 g grot- of kastanjechampignons, schoongeveegd
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 125 ml groentefond
  • 1 el grove Limburgse mosterd
  • 125 ml magere yoghurt
  • 3 el verse kruiden, bijv. peterselie, bieslook en/of dille
    - pureeknijper of -stamper
  1. Kook de aardappelen en pastinaken in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de champignons in 4-5 min. beetgaar. Schep de champignons uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie of een deksel.
  3. Fruit in het bakvet de sjalot 1 min. Schenk de groentefond in de pan en laat 1-2 min. inkoken. Klop met een garde de mosterd erdoor en laat de jus verder inkoken tot de gewenste dikte. Leg de champignons terug in de mosterdjus.
  4. Giet de aardappelen en pastinaken af. Pureer of stamp ze fijn. Roer de yoghurt, de fijngehakte kruiden en peper naar smaak erdoor.
  5. Schep de pastinaak-kruidenpuree op 4 borden. Gebruik desgewenst een kookring. Schep de champignons met de mosterdjus erbij.

Bereiding: 35 minuten

Per persoon: 300 Kcal / 13 g vet / 8 g eiwit / 34 g koolhydraten / 145 mg Natrium / 8,5 g vezels
Prijs per persoon: € 2,25

Tip
Maak de pastinaak-kruidenpuree 1 à 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de puree afgedekt met aluminiumfolie in de oven. Of bestrooi de puree met vers broodkruim of paneermeel (meng er wat knoflook, kruiden en olijfolie door!) en bak in de oven warm, krokant en goudbruin.

Stoofpeertje met bier, boerenyoghurt en geroosterde hazelnoten

Nagerecht voor 4 personen

  • 10 stoofpeertjes, bijv. Gieser Wildeman
  • 1 flesje Limburgse herfstbok bier (300 ml)
  • 2 el appelstroop
  • 1 kaneelstokje
  • 3 takjes tijm
  • 2 el hazelnoten, grofgehakt
  • 200 ml boerenyoghurt
  • gemalen kaneel, om te bestrooien
  1. Schil de peren maar laat het steeltje aan de peer. Doe de peren in een stoofpan. Schenk het bier en zoveel water erbij tot de peertjes net zijn bedekt. Voeg de stroop, het kaneelstokje en de tijm toe en breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag. Stoof de peren in 25-30 minuten zachtjes gaar, tot de punt van een scherp mes makkelijk door de peren glijdt. Rooster intussen in een droge koekenpan de hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord.
  3. Neem de peren uit de pan. Laat het stoofvocht tot zo'n 200 ml inkoken. Zet de peren terug in de pan.
  4. Leg op 4 borden een stoofpeertje en schep er 1 el stoofvocht over. Schep de yoghurt erbij en bestrooi met de hazelnoten en een snufje kaneel.

Bereiding: 20 minuten
Stoven: 25-30 minuten

Per persoon: 190 Kcal / 6 g vet / 4 g eiwit / 20 g koolhydraten / 40 mg Natrium / 2 g vezels
Prijs per persoon: € 0,75

Tip
Bewaar de rest van de stoofpeertjes in de koelkast. Lekker bij wildgerechten of als ontbijt met kwark of yoghurt.

Kerstmenu met een Limburgs tintje sttoofpeertje met bier Kalfsschnitzel met Limburgse mosterdjus en frisse pastinaak-kruidenpuree Speltpannenkoekje met Limburgse boerenham Gezond Idee Maastricht UMC+Er is ook een variant met vlees van dit kerstmenu.