Feestmenu's & -gerechten

Recept: vega-kerstmenu met lauwwarme spruitjessalade, briecrouton en cranberrysaus

Pompoenespresso met verse kruidencrème en mini-croque

Voorgerecht, voor 8 personen

  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 zak pompoenblokjes (koelvers, 400 g)
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 el crème fraîche halfvet
  • 2 el verse kruiden, bijv. kervel of peterselie, fijngehakt
  • 4 sneden bruin casinobrood
  • 2 plak belegen 30+ kaas
  • 2 plak beenham
    - staafmixer
  1. Verhit in een soeppan de olijfolie. Voeg de sjalot - houd 1 tl sjalot apart voor de crème! - en de knoflook toe en fruit 1 min. Schep de pompoenblokjes erdoor en bak 3 min. Schep de kerriepoeder en paprikapoeder erdoor.
  2. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep in 15 min. zachtjes gaar. Meng intussen de apart gehouden sjalot met de kruiden door de crème fraîche. Voeg peper naar smaak toe.
  3. Beleg 1 snee brood met de kaas en de ham. Dek af met de andere snee brood. Bak de tosti in het tosti-apparaat of in een droge koekenpan goudbruin en knapperig. Snijd de tosti twee keer schuin door, in 4 driehoekjes.
  4. Neem de soep van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kleine (espresso)kopjes. Schep er een lepeltje kruidencrème in en serveer met de mini-tosti's.

Bereiding: 30 minuten
Per persoon: 106 kcal / 5 g vet / 5 g eiwit / 9 g koolhydraten / 435 mg Natrium / 1,4 g vezels. Prijs per persoon: € 0,85

Tip

Maak de soep 2-3 dagen voor het kerstdiner en bewaar afgedekt in de koelkast.

Meer kerstrecepten 
Meer vegetarische kerstrecepten

Lauwwarme salade met spruiten, briecrouton en cranberrysaus

Vegetarisch hoofdgerecht, voor 4 personen

  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • 75 ml rode port
  • 2 el honing
  • 150 g cranberry's
  • 2 takjes tijm
  • 2 el hazelnoten, grofgehakt
  • 4 dikke plakken volkoren brood
  • 150 g brie, in plakjes
  • 200 g kleine spruiten, schoongemaakt
  • 150 g luxe slamelange
  • 3-4 el olijfolie extra vierge
  • 1 rode ui, in halve ringen
    - bakplaat
  1. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Breng het sinaasappelsap met de -rasp, de port, de honing en de tijm aan de kook. Voeg de cranberry's toe en kook zachtjes tot de bessen open barsten. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten en schud ze op een bord.
  2. Verwarm de ovengrill voor. Leg het brood op de bakplaat en beleg met de brie. Kook de spruiten in 8-10 min. beetgaar. Gratineer het brood met de brie onder de hete ovengrill 6-8 min., of tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren.
  3. Giet de spruiten af (maar spoel niet koud!). Meng de slamelange met de olijfolie, de uiringen en peper en zout naar smaak. Verdeel de salade met de spruiten over 4 borden. Leg op elke salade een briecrouton. Maak af met een beetje cranberrysaus en bestrooi met de geroosterde hazelnoten.

Bereiding: 25 minuten
Oven: 6-8 minuten

Per persoon: 416 kcal / 22 g vet / 16 g eiwit / 30 g koolhydraten / 384 mg Natrium / 8 g vezels.
Prijs per persoon: € 2,25

Tip

Maak de saus 2-3 dagen van tevoren. Verwarm de saus op laag vuur en voeg een extra scheutje water of sap toe.

Tip

Spruitjes zijn een goede bron van vitamine C. In het algemeen wordt aanbevolen om groenten in een klein laagje water te koken zodat zoveel mogelijk vitamines worden behouden, maar voor spruitjes geldt juist dat, als je ze geheel onder water kookt, de meeste vitamine C behouden blijft.

Warm stoofpeertje met luchtige sinaasappelyoghurt

Nagerecht, voor 4 personen

  • 8 kleine stoofpeertjes
  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • *350 ml port
  • *75 g suiker
  • 2 kruidnagels
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml halfvolle yoghurt
  • 2 eiwitten
    - mixer of keukenmachine
  1. Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan. Trek met een dunschiller 2 repen schil van de sinaasappel. Doe de peertjes met de port, de 50 g suiker, de sinaasappel en de kruidnagels in een pan. Voeg zoveel water toe tot de peertjes net zijn bedekt. Breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en stoof de peertjes in 30-45 min. gaar. Laat ze in het stoofvocht afkoelen en bewaar ze in het vocht op een koele plek.
  3. Rasp voor de yoghurtmousse de rest van de oranje schil van de sinaasappel en pers 1,5 el sap uit. Meng de sinaasappelrasp en het -sap met de resterende 25 g suiker en de vanillesuiker door de yoghurt.
  4. Klop met de mixer of in de keukenmachine de eiwitten met een snuf zout stijf. Spatel het eiwit luchtig door de yoghurt. Verdeel de luchtige yoghurt over 4 (wijn)glazen of coupes en bewaar (niet langer dan 3-4 uur!) in de koelkast.

Bereiding: 30 minuten
Stoven: 30-45 minuten

*de port en 50 g suiker zijn alleen om te stoven!

Per persoon: 202 kcal / 2 g vet / 4,5 g eiwit / 38 g koolhydraten / 55mg Natrium / 5 g vezels. Prijs per persoon: € 1,45.

! Vanwege de rauwe eieren in dit recept is het recept niet geschikt voor kwetsbare groepen (YOPI, young, old, pregnant en immunodeficient).

Tip

Kook het perenstoofvocht in en serveer 1-2 el van de geurige siroop over de peertjes.

Kerstmenu met Haasmedaillons met cranberrysaus en rucola-spruitenstamppotje image1Pompoenespresso met verse kruidencrème en mini-croquestoofpeertje met luchtige sinaasappelyoghurt Gezond Idee Maastricht UMC+ Er is ook een variant met vlees van dit kerstmenu