Met deze oranjesnacks kun je verantwoord snacken.
Mini-zalmquiches
Borrelhapje voor 4 personen
- 4 ontdooide plakjes deeg voor hartige taart (diepvries) - ½ plakje per mini-quiche
- 100 g courgette, in piepkleine blokjes
- 50 g gerookte zalmsnippers
- 2 eieren
- 50 ml volle yoghurt
- 50 g geraspte 30+ kaas
- 1 el peterselie, fijngehakt
- ingevette muffinvorm (8 holtes)
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bekleed 8 muffinholtes met het deeg. Klap overhangend deeg terug. Vul de deegbodems met de courgette en de zalm.
- Klop de eieren los met de yoghurt en de kaas. Voeg de peterselie met zout en peper naar smaak toe. Schenk het eimengsel over de courgette-zalmvulling.
- Bak de quiches in de voorverwarmde oven in 30 min. goudbruin en gaar. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.
Bereiding: 20 minuten (oven: 30 minuten)
Per persoon (2 quiches): 360 Kcal / 26 g vet / 12 g eiwit / 18 g koolhydraten /
Per quiche: 180 Kcal / 13 g vet / 6 g eiwit / 9 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 1,10
Variatietip
Vervang de zalmsnippers door gebakken baconreepjes en de courgette door gekookte broccoli of prei.
Balletjes met oranjedip
Borrelhapje voor 4 personen
- 350 g wortel, geschild en in blokjes
- 2 el olijfolie
- 12 magere gehaktballetjes (koelvers)
- 1 teen knoflook
- 1 el yoghurtmayonaise
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1 el peterselie, grofgehakt
- staafmixer
- Kook de wortel in water met zout in 10 min. gaar. Giet af en laat goed uitlekken. Pureer de wortel. Laat de wortelpuree afkoelen.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10-12 min. goudbruin en gaar. Pers intussen de knoflook boven de wortelpuree uit. Roer de knoflook met de yoghurtmayonaise en de kerriepoeder door de puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de gehaktballetjes lauwwarm of op kamertemperatuur. Bestrooi ze met de peterselie en geef de oranjedip erbij.
Bereiding: 30 minuten
Per persoon: 230 Kcal / 15 g vet / 14 g eiwit / 9 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 0,95
Tip
Geef de dip een oosters tintje met gemalen komijn en geraspte verse gemberwortel.
De dip is natuurlijk ook heerlijk bij snack-rauwkost als paprika, bleekselderij en komkommer.
Oranje paprikaatjes met geitenkaasspread
Borrelhapje voor 4 personen
- 150 g verse geitenkaas
- 2-3 el crème fraîche halfvet
- 2 tl vloeibare honing
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 el bieslook, fijngehakt
- 150 g oranje snack paprika's
- staafmixer of keukenmachine
- Pureer de geitenkaas met de crème fraîche en de honing in de hakmolen van de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde crème.
- Schep het sjalotje en de bieslook door de spread. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Halveer de paprika's in de lengte; verwijder eventuele zaadlijsten. Leg de paprikahelften op een schaal. Schep er een beetje van de geitenkaasspread in.
Bereiding: 25 minuten
Per persoon: 127 Kcal / 8 g vet / 6 g eiwit / 9 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 1,00
Tip
Geitenkaasspread is ook een heerlijke dip voor rauwkost als paprika, bleekselderij en komkommer. Of vul er cherrytomaatjes mee!
Tip
Kijk voor meer informatie over gezonde voeding ook eens op www.voedingscentrum.nl