Hoofdgerechten

Recept: witlofstamppot met peer, honing, hazelnoten en krokante ham

De dagen worden kouder. Tijd voor een lekker herfstrecept van Gezond Idee.
Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 50 g blanke hazelnoten, grofgehakt
  • 2 el olijfolie
  • 100 g rauwe ham, in reepjes
  • 3 takjes peterselie, fijngehakt
  • 800 g witlof, in repen
  • 1 sappige handpeer, in stukjes
  • 2 el honing
  • 150 ml magere yoghurt
  1. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord.
  2. Schenk de olijfolie in de koekenpan. Schep de hamreepjes erdoor en bak ze in 3-4 min. krokant. Schep de hamreepjes met de peterselie door de hazelnoten.
  3. Bak in het bakvet van de ham de witlof 4 min., tot de reepjes nog een knapperige beet hebben. Schep de peer en honing erdoor en warm nog 1-2 min.
  4. Giet de aardappelen af en vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen met de yoghurt en eventueel een scheut kookvocht tot een smeuïge puree. Schep de witlof erdoor en breng op smaak met peper.
  5. Schep de stamppot op 4 borden en bestrooi met het krokante mengsel van ham, hazelnoot en peterselie.

Bereiding: 30 minuten
Per persoon 606 kcal / 16 g vet / 20 g eiwit / 88 g koolhydraten / 530 mg Natrium / 11 g vezels
Prijs per persoon: € 2,00

Vega-tip

Vervang voor een vegetarische stamppot de hamreepjes door 250 g champignons. Voeg voor genoeg eiwit dan wel een portie noten, quorn, tahoe, et cetera toe.

Dol op stamppot?

Probeer ook eens onze broccolistamppot met runderchipolata of Mediterrane pompoenstamppot met runderworstjes