Hoofdgerechten

Romige risotto met geroosterde pompoen en krokante salie (VEGA)

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

  •  1 biologische pompoen (ca. 1 kg)
  • 7 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 300 g risotto
  • 1 l groentebouillon
  • 2 takjes salie, alleen de blaadjes
  • 100 ml kookroom light
  • 25 g parmezaanse kaas
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Halveer de pompoen en schep met een lepel de zaden en draden eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. Spreid de pompoenblokjes uit op de bakplaat en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Rooster de pompoenblokjes in 20 min. gaar.
  2. Verhit in een hapjespan de resterende 2 el olijfolie. Fruit de knoflook en de sjalot 1 min. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn.
  3. Schenk de bouillon in 3 porties bij de rijst. Laat de rijst elke portie bouillon steeds zachtjes kokend opnemen. Kook de rijst op deze manier in 18-20 min. beetgaar.
  4. Verhit in een koekenpan de laatste 3 el olijfolie. Bak de salieblaadjes in de hete olie krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  5. Schep de kookroom, de geroosterde pompoenblokjes en de helft van de kaas door de risotto. Breng op smaak met peper. Schep de risotto op 4 borden en bestrooi met de salieblaadjes en rest van de kaas.

 Bereiding: 35 minuten (incl. 20 min. oventijd)

Per persoon: 525 kcal / 23 g vet / 11 g eiwit / 66 g koolhydraten / 1160 mg natruim / 4 g vezels
Prijs per persoon: € 1,75

Let op!: Dit recept heeft een vrij hoog natrium-gehalte, dit is inherent aan een risottogerecht. Probeer het hogere natriumgehalte te compenseren dor de rest van de dag geen andere hartige gerechten te eten.

Serveer de risotto met een eenvoudige groene salade. En neem als toetje een zuivelgerecht als nagerecht, omdat dit hoofdgerecht alleen niet voldoende eiwitten bevat.

Serveertip

Bestrooi de risotto voor een extra knapperige beet met 2 el pompoenpitten.

pompoensaladePompoen over?

Geroosterde blokjes pompoen zijn ook afgekoeld heerlijk als snack en in een salade. Of probeer eens deze pompoenrecepten van Gezond Idee:

Gezond Idee