Smeren, kleren, zon weren!

Wie wordt er niet blij van een zonnige dag? Zonlicht zorgt ervoor dat we ons goed voelen en meer energie hebben. En zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar nu de zon steeds vaker en feller straalt, is het belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Dermatoloog Klara Mosterd van het Maastricht UMC+ legt uit waarom.

“De uv-stralen in het zonlicht veroorzaken beschadigingen in het DNA, de bouwstenen van de huidcellen. Ook het vermogen om deze schade te herstellen wordt door uv-straling
aangetast. Dat leidt tot veroudering van de huid, pigmentvlekken en ruwe plekken, maar kan ook huidkanker veroorzaken. Verbranden als kind verhoogt het risico op het ontwikkelen van een maligne melanoom, de meest kwaadaardige vorm van kanker, maar ook chronische zonblootstelling is schadelijk en leidt tot vormen van huidkanker. Goede beschermingsmaatregelen zijn dus erg belangrijk."

Tips om verstandig te zonnen
  1. Ook als je huid niet snel verbrandt, moet je je huid beschermen tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15 en als je een zeer licht huidtype hebt minimaal factor 30.
  2. Een goede crème blokkeert zowel de uv A- als uv B-straling. Controleer dus het etiket! Het merk zonnebrandcrème maakt niet uit.
  3. Herhaal het insmeren na twee uur buiten. Na het zwemmen en na een inspanning (i.v.m. zweten) kan het zelfs nog vaker nodig zijn.
  4. Smeer ook je oren, handen en voeten goed in.
  5. Goed insmeren geldt ook in de schaduw. Uv-straling wordt namelijk weerkaatst en niet alleen via water, maar ook door allerlei andere dingen, zoals de grond of zand.
  6. Vermijd directe blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags.
  7. Als de zonkracht sterk is, kan de uv-straling zelfs door kleding heen komen. Hoe dikker geweven de stof is, hoe beter de bescherming. Er bestaat ook speciale kleding die uv-straling tegenhoudt. Deze uv-pakjes worden aangeraden voor jonge kinderen. 
  8. Zet wat op je hoofd.
  9. Wen je aan om tijdens de zomermaanden in je ochtendritueel ook meteen je huid in te smeren met zonnebrandcrème.
  10. In dagcrème en make-up zit ook vaak een beschermingsfactor. Kijk op het etiket welke factor jouw dagcrème/make-up heeft. Zoek naar de SPF ofwel Sun Protection Factor. Ook deze bescherming is niet de hele dag dekkend. Na twee uur in de zon is bijsmeren met zonnebrandcrème het advies.
  11. Huidkanker komt vaak voor bij mensen die voor hun werk of hobby veel buiten zijn. Neem daarom een zonnebrandcrème mee voor onderweg of op je werkplek. Er zijn handige mini-flesjes voor in je tas. 
Klara Mosterd
Dermatoloog Klara Mosterd
Wees alert op huidkanker
Check met de ABCDE-methode
Check je vlekjes, plekjes en bultjes

Wees alert, want chronische zonblootstelling is dus schadelijk voor je en kan leiden tot vormen van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 70.000 mensen in Nederland huidkanker en overlijden ongeveer 900 mensen aan de gevolgen ervan. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt er ooit in z’n leven mee te maken. En dat aantal stijgt al jaren. Hoe eerder je huidkanker ontdekt en laat behandelen, hoe groter je kans op volledig herstel. Check dus regelmatig je hele lichaam van top tot teen, op zoek naar vreemde bultjes, wondjes, korstjes of vlekjes die van kleur, vorm of formaat veranderen.

Lees meer over vormen van huidkanker 

 

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête