Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Gezond bewegen

Sport ook goed voor 80-plussers!

Sport voor ouderen
Foto iStock
Naarmate we ouder worden, verliezen we een groot deel van onze spiermassa. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden, toch? "Nee!", zegt bijzonder hoogleraar Fysiologie van Inspanning prof.dr. Luc van Loon van het Maastricht UMC+.

Verlies van spiermassa komt voor een groot deel door een inactieve levensstijl, te weinig beweging dus. Én het verlies aan spiermassa en spierkracht blijkt bovendien tot op hoge leeftijd omkeerbaar. Je bent dus nooit te oud om te beginnen met sporten.

Verlies spiermassa leidt tot groter risico stofwisselingsziekten

Verlies van spiermassa leidt naast een verlies aan spierkracht ook tot een groter risico op chronische stofwisselingsziekten, zoals obesitas en type 2 diabetes. "Maar door regelmatig te bewegen - hoe oud je ook bent - kun je altijd zo'n 40% van je kracht terugkrijgen", zegt bijzonder hoogleraar Fysiologie van Inspanning prof.dr. Luc van Loon van het Maastricht UMC+.

"Ouderen zelf denken vaak ten onrechte dat ze niet meer kunnen trainen of gymmen. Maar ook in een rolstoel kun je bewegen." En als het aan hem ligt zouden verzorgingshuizen hun bewoners veel meer moeten aanmoedigen op dit gebied. "Waarom laten ze mensen niet gezamenlijk ochtendgymnastiek doen bij de televisie? Als mensen sterker worden, meer dingen zelf kunnen, worden ze ook gelukkiger."

Einwitrijke recepten
Foto Studio Philippi
Spieropbouw bevorderen

Als senior moet je voldoende eiwit eten. Dat is goed voor de spieropbouw. Daarom drie eiwitrijke recepten voor ouderen van Gezond Idee

Meer Gezond Idee-recepten voor ouderen 


Tips om gezond & fit oud te worden

 

Lees meer over gezond ouder worden in de Gezond Idee-ouderenspecial

Sluit de enquête