Gezond bewegen

Sport ook goed voor 80-plussers!

Naarmate we ouder worden, verliezen we een groot deel van onze spiermassa. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden, toch? "Nee!", zegt bijzonder hoogleraar Fysiologie van Inspanning prof.dr. Luc van Loon van het Maastricht UMC+.

Verlies van spiermassa komt voor een groot deel door een inactieve levensstijl, te weinig beweging dus. Én het verlies aan spiermassa en spierkracht blijkt bovendien tot op hoge leeftijd omkeerbaar. Je bent dus nooit te oud om te beginnen met sporten.

Verlies van spiermassa leidt naast een verlies aan spierkracht ook tot een groter risico op chronische stofwisselingsziekten, zoals obesitas en type 2 diabetes. "Maar door regelmatig te bewegen - hoe oud je ook bent - kun je altijd zo'n 40% van je kracht terugkrijgen", zegt bijzonder hoogleraar Fysiologie van Inspanning prof.dr. Luc van Loon van het Maastricht UMC+. "Ouderen zelf denken vaak ten onrechte dat ze niet meer kunnen trainen of gymmen. Maar ook in een rolstoel kun je bewegen." En als het aan hem ligt zouden verzorgingshuizen hun bewoners veel meer moeten aanmoedigen op dit gebied. "Waarom laten ze mensen niet gezamenlijk ochtendgymnastiek doen bij de televisie? Als mensen sterker worden, meer dingen zelf kunnen, worden ze ook gelukkiger."

Ouder worden is topsport 
Gezond & fit oud worden