"Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van leefstijl en voeding op het testosterongehalte. Maar omdat de mannelijke 'overgangsklachten' maar heel zelden het gevolg zijn van een testosterontekort, moet dat ook niet het doel zijn." Van deze klachten kun je als man last krijgen
Een gezondere levensstijl kan mannelijke 'overgangsklachten' verminderen
"Wat we wél weten, is dat een gezondere leefstijl de klachten die bij het ouder worden horen positief kan beïnvloeden: afvallen als je overgewicht hebt, gezonder eten, regelmatig en meer bewegen, niet roken, oppassen met alcohol, geestelijk en sociaal actief blijven. Daardoor kan depressie verminderen, ben je minder moe, voel je je fitter, verbetert je zelfbeeld, krijg je weer meer zin in seks et cetera."
Wanneer moet je naar de huisarts met je midlife-klachten?
De klachten die mannen in deze levensfase hebben, horen bij het ouder worden, maar soms kan er meer aan de hand zijn en moet je hulp zoeken. Een goede vuistregel daarbij: ga bij een plotselinge vermindering van je libido (zin in seks) en kwaliteit van de ochtenderectie, én bij algehele futloosheid naar de huisarts. Een bezoek aan de huisarts kan duidelijkheid verschaffen door middel van bloedonderzoek en daarnaast zal de huisarts, als dat nodig is, ook een lichamelijk onderzoek doen. Hierbij wordt onder meer gelet op het gewicht van de man, de omvang van zijn taille en zijn bloeddruk. Ook wordt gekeken naar het volume van de spierontwikkeling, lichaamsbeharing en testikels. Wanneer nodig wordt er doorverwezen naar een uroloog, seksuoloog, endocrinoloog of psycholoog.