Tips om het zenuwstelsel fit te houden

Gezond eten en regelmatig bewegen maakt je fitter. Dat geldt ook voor je zenuwstelsel. Je kunt het volgende doen om je zenuwstelsel fit te houden:
  • Het doen van een inspannende work-out. Zo komt bijvoorbeeld het stofje serotine vrij, een neurotransmitter die je een goed gevoel geeft, je spieren ontspant en stress uit de weg ruimt.
  • Door uitgebalanceerd te eten, voed je je lichaam met de vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een goede conditie van je zenuwen en om de afgifte van bijvoorbeeld dopamine op peil te houden.
  • Je hersenen trainen of 'hersenjoggen' zoals prof.dr. Werner Mess, hoofd Klinische Neurofysiologie Maastricht UMC+ het noemt. Zelf besloot hij bijvoorbeeld alle rekensommen met getallen onder de honderd voortaan uit het hoofd te doen in plaats van met een rekenmachine. Een vreemde taal leren is ook heel goed voor de hersenen. "Hoe eerder je met dat soort training begint, des te beter. Maar je moet er geen al te hoge verwachtingen van hebben: als je ouder wordt, neemt je capaciteit om te leren nou eenmaal af."

Lees meer in Gezond Idee magazine

Sluit de enquête