Tips om mee te beslissen over je behandeling

Samen beslissen
Hoe kun je als patiënt goed meepraten en beslissen over je behandeling. José Maessen en Wilma Savelberg, experts op het gebied van patiëntenparticipatie van het Maastricht UMC+, geven tips & adviezen.
  • Bereid je goed voor op het gesprek met de arts
    Vanuit de Nederlandse Patiëntenfederatie zijn 'drie goede vragen' bedacht om patiënten te helpen in het gesprek met de arts. Aan de hand hiervan kun je heel goed en duidelijk aan je arts vragen om uit te leggen welke keuzes je hebt.
    1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    3. Wat betekent dat in mijn situatie?
    Meer op www.3goedevragen.nl.

  • Neem iemand mee naar het gesprek met de arts
    In een gesprek met de arts komt er veel informatie op je af. En zeker na een slechtnieuwsgesprek zal niet alles meteen goed binnen komen. Daarom worden patiënten geadviseerd om altijd iemand mee te nemen naar het gesprek. Twee horen meer dan een. De Nederlandse Patiëntenfederatie raadt aan om het gesprek bovendien op te nemen. Zeg het wel even van tevoren tegen de dokter. Meer op www.patientenfederatie.nl.

  • Bespreek niet alleen medische zaken
    Bespreek met je arts ook andere dingen die in jouw leven belangrijk zijn, zoals:
    • je dagindeling
    • dagelijkse activiteiten die belangrijk voor je zijn
    • hoe je sociale leven eruit ziet
    • hobby's en liefhebberijen
    • welke rollen je hebt als mens en wat daarop de impact is van de ziekte en behandeling.
    Al die informatie is belangrijk om een goede behandelkeuze te kunnen maken. Neem de lijst gedurende het behandeltraject ook regelmatig door, want gaandeweg kun je anders over dingen gaan denken en kunnen je prioriteiten veranderen.

  • Neem de tijd voor je beslissing
    Je eerste reactie en je eerste keuze voor een behandeling kan anders zijn, dan wanneer je rustig de tijd hebt gehad om erover na te denken en het goed te bespreken met je naasten.

  • Maak gebruik van de keuzehulpen
    Voor verschillende kankersoorten en andere ziekten zijn er binnen het Maastricht UMC+ keuzehulpen ontwikkeld en dat worden er steeds meer. Zo'n keuzehulp zet alle informatie van de arts nog eens eenvoudig en helder op een rijtje. Met vragen als: Wel of geen operatie? Wat zijn de gevolgen van wel of niet opereren? Welke andere behandelmogelijkheden zijn er? Thuis kun je de informatie dan in alle rust nog eens doornemen, samen met je partner en/of familie. Keuzehulpen zijn dus geen vervanging van het gesprek met de arts, maar een aanvulling daarop. Desgewenst kun je de keuzehulp samen met je arts of bijvoorbeeld met je gespecialiseerd verpleegkundige doornemen.
    Meer over de keuzehulpen van het Maastricht UMC+

  • Stel jezelf de vraag: wil ik wel alles wat kan?
    De beste behandeling medisch gezien is niet per se de beste behandeling voor jou als patiënt. Wat wil je zelf? Wat is belangrijk in jouw situatie? Neem voldoende tijd om daarover na te denken. Meer over wil-ik-alles-wat-kan?

Lees ook het verhaal van ervaringsdeskundige Romy Inspraak is fijn, maar levert ook keuzestress op

Sluit de enquête