Tips voor een gezonde huid in de kou

winterhuid
Tijdens de koude maanden heeft onze huid veel te verduren. Dermatologe dr. Klara Mosterd van het Maastricht UMC+ geeft tips om je huid gezond te houden. 

Tip 1. Geniet ervan!

'Ga naar buiten en geniet van licht en zon. Maar dan wel verstandig, dat is mijn devies. En een bleke winterhuid is extra kwetsbaar voor de eerste zonnestralen in het voorjaar. Zonnebrandcrème voorkomt huidveroudering en beperkt de risico's op huidkanker.'

Tip 2. Pas op met douchen

'Bij de poli Dermatologie zien we opvallend veel patiënten met uitdrogingseczeem, zeker in de koude maanden. De schrale lucht en verwarming drogen je huid uit en je talgklieren houden al die uitdrogende factoren niet bij. Maar ook water en zeep drogen de huid uit. Daarom: minder vaak, minder lang, minder warm douchen. En daarbij liefst olie of zeepzalf gebruiken. Daarna insmeren met bodylotion of crème.' Dagelijks douchen?

Tip 3. Smeer veel vaseline

'Heb je toch last van een uitgedroogde huid, kloven, gebarsten lippen? Smeer vaseline! Je kunt natuurlijk ook dure bodycrèmes en lippenbalsems gebruiken. Maar wat al die dure vochtinbrengende crèmes ook mogen beloven, ze doen niets anders dan vaseline: een beschermend vetlaagje aanbrengen op de huid, die daardoor minder snel uitdroogt.'

Wist je dat...

bloedvaten een belangrijke rol spelen bij de warmteregulatie van het lichaam. Bij warmte zetten je haarvaatjes uit, zodat er meer warm bloed naar de huid stroomt en de huid kan afkoelen. Dan krijg je dus een rood gezicht. Ga je naar buiten en de koudere lucht in, dan gebeurt het omgekeerde: om te voorkomen dat het lichaam teveel warmte verliest, trekken de haarvaatjes samen. En je gezicht wordt meteen witter.

Meer over de huid

Zo houd je je huid gezond
Vier huidfabels & -feiten op een rij
Waarom je je huid moet beschermen tegen de zon 
Is gezichtsverzorging een marketingtruc? 

Gezond Idee
Sluit de enquête