Tips voor ouders
Vaak zijn ouders aarzelend om hun kroost al vroeg seksuele voorlichting te geven – voor je het weet breng je de kids maar op ideeën. Onzin. Onderzoek laat keer op keer zien dat tijdige seksuele voorlichting kinderen niet te vroeg op het experimenteerpad brengt. 

Integendeel: jongeren die goede seksuele voorlichting hebben gekregen – óók over soa's en over hoe met partners te praten over seks – worden juist later seksueel actief en maken bewustere keuzes. Jongeren hebben bovendien onlangs laten weten dat ze behoefte hebben aan betere voorlichting over seks. Dus ouders: aan de slag!

Zowel ouders als hun pubers vinden dit soort gesprekken ongemakkelijk. Voer de gesprekken daarom terloops: bijvoorbeeld tijdens het leegruimen van de afwasmachine of in de auto.

De belangrijkste lessen die je als ouder je kroost mee kunt geven:

  • Leer je kind van jongs af aan de eigen grenzen en die van anderen te herkennen en te respecteren.
  • Leer je kind ‘nee’ te zeggen als het iets niet wil! 
  • Maak je kind bewust van de gevaren van social media en sexting (versturen van seksueel getinte berichten of beelden van zichzelf via hun mobieltje) en begin daar al mee als je kind op de basisschool zit.
  • Leer je kind dat het altijd een condoom moet gebruiken bij seks. 
  • Maak duidelijk dat je kind altijd bij jou terecht kan met vragen en ervaringen, hoe gênant ook, en dat het belangrijk is om te blijven praten over seks.
  • Attendeer ook op het bestaan van betrouwbare informatieve sites als www.sense.info.

Laat je kind vaccineren tegen HPV

Anne-Marie Niekamp, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Zuid Limburg: “Baarmoederhalskanker is de enige kanker waartegen we op dit moment kunnen vaccineren, dus waartegen je je kunt beschermen. Over een jaar wordt deze vaccinatie ook in het standaardpakket van jongens opgenomen, want HPV kan bij hen eveneens een aantal kankers veroorzaken. Hierbij een oproep aan iedere ouder: laat je kind tegen HPV vaccineren! Daarmee voorkom je dat je kind in de toekomst bepaalde vormen van kanker krijgt.”

Sluit de enquête