Veel voorkomende huidziekten

huidziekten
Huidproblemen en huidziekten liggen gevoelig. Ze kunnen zelfs psychisch zeer belastend zijn. Gezond Idee zet enkele veel voorkomende huidproblemen en huidziekten op een rij.   

"Iemand kan zó onder een huidaandoening gebukt gaan, dat hij of zij een sociale fobie ontwikkeld. In dat geval kunnen adviezen van een psycholoog net zo belangrijk zijn als die van een dermatoloog. Een huidaandoening kan bovendien voor artsen een belangrijk signaal zijn dat er andere ziekten in ons lichaam opspelen. Dus moeten dermatologen vaak wat verder kijken dan de oppervlakte ofwel skin deep, zoals de Engelsen het noemen", aldus prof. dr. Peter Steijlen, hoogleraar Dermatologie van het Maastricht UMC+.

Acne

Met name pubers lijden regelmatig onder acne. Als het meevalt kan de huisarts helpen met een vitamine A-preparaat of een antibioticum. In ernstige gevallen bereiken dermatologen van Maastricht UMC+ goede resultaten met isotretinoine. Het Maastricht UMC+ doet onderzoek naar de ontstaansoorzaak van acne.

Psoriasis

Ongeveer 350.000 Nederlanders hebben psoriasis. Deze ziekte is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. In lichte gevallen voldoet zalf. Helpt dit niet dan is lichttherapie nodig. Bij ernstigere vormen kunnen tabletten helpen. Interessant voor de vervolgstap zijn designgeneesmiddelen die bepaalde antennes op de ontstekingscellen blokkeren. In de toekomst kan een genetisch paspoort en een op maat ontworpen behandeling bij psoriasis misschien uitkomst brengen! Meer over psoriasis op www.psoriasis.nl.

Huidkanker

In Nederland krijgt tegenwoordig 1 op de 5 mensen huidkanker. In Australië is dit al  2 op de 3. Een belangrijke oorzaak is te veel blootstelling aan de zon. Niet elke huidvlek duidt op huidkanker en niet iedere huidtumor is kwaadaardig. Ongeveer tien procent van de huidtumoren is kwaadaardig. Als deze tijdig worden ontdekt is de kans op genezing  95%. Er tijdig bij zijn, is dus super belangrijk.

Verandert een moedervlek plotseling van vorm of dikte, ga dan meteen naar de huisarts. Het kan namelijk een melanoom zijn, een vorm van huidkanker die zich kan uitzaaien. Er is ook een app voor de smartphone waarmee je de huid kunt controleren op verdachte plekjes: de huidmonitor van Stichting melanoom. Maar ga bij twijfel altijd naar de huisarts! Meer info over de app vind je op: www.melanoom.nfk.nl.

Meer over de huid

Zo houd je je huid gezond
Vier huidfabels & -feiten op een rij
Waarom je je huid moet beschermen tegen de zon 
Is gezichtsverzorging een marketingtruc? 
Waarom je regelmatig je huid op onrustige plekjes moet checken

Gezond Idee

 

Sluit de enquête