Salades, voorgerechten & bijgerechten

Vega-recept: salade caprese met ricotta

Vegetarisch lunchgerecht voor 4 personen
Voor een lichtere variant van deze allemans favoriete Italiaanse zomersalade is de mozzarella door ricotta vervangen. Ricotta wordt gemaakt van wei, de vloeistof die overblijft bij het maken van kaas. Ricotta heeft een zachte en romige smaak en structuur. De salade wordt extra mooi én lekker wanneer je allerhande tomaten neemt: Hollandse trostomaten, bonte cherrytomaatjes en ook Italiaanse pruimtomaten en knapperige pomodorini.

  • 600 g gemengde tros- en cherrytomaten
  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 bakje ricotta (250 g)
  • handvol basilicumblaadjes
  1. Was en droog de tomaten. Halveer de grote tomaten en halveer de kleine tomaatjes of laat ze heel.
  2. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Pers de citroen uit. Klop een dressing van 3 el citroensap, de rasp en de olijfolie. Schep de tomaatjes door de citroendressing.
  3. Schep de tomatensalade op 4 borden. Verdeel er de ricotta over en bestrooi met de basilicumblaadjes en peper naar smaak.

Meer recepten van Gezond Idee

Bereiding: 15 minuten
Per persoon 185 kcal / 14 g vet / 6 g eiwit / 8 g koolhydraten / 253 mg natrium / 2,3 g vezels
Prijs per persoon: € 1,75

Met een stuk ciabatta erbij is deze salade een volwaardig lunchgerecht. Voor 4 personen is 1 ciabatta berekend (250gram), dan per persoon: 344 kcal / 15 g vet / 12 g eiwit / 38 g koolhydraten / 612 mg Natrium / 4.3 g vezels

Tip

Ook lekker om mee te nemen naar school of werk! Liever als hoofdgerecht? Kook dan 300 g volkoren penne en spoel onder stromend water snel koud. Meng de pasta met de tomaat en de ricotta voor een frisse maaltijdsalade. Dan is het per persoon: 435 kcal / 15 g vet / 14 g eiwit / 54 g koolhydraten / 260 mg Natrium / 10 g vezels.

Variatietip

Gebruik balsamicoazijn in plaats van citroen voor nog meer mediterranee-gevoel en garneer met een paar olijven.