Vitamine C helpt kankerrisico verlagen

Vitamine C helpt kankerrisico verlagen
Vitamine C uit groente en fruit kan het risico op hoofd- halskanker aanzienlijk verlagen. Het effect is het grootst bij mondholtekanker. Er zijn tevens aanwijzingen dat ook vitamine E een gunstige invloed zou hebben op het voorkomen van dit type tumor. Dat hebben wetenschappers van Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht aangetoond. 

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.

Recept boordevol vitamine C: broccolisalade met blauwe bessen en geitenkaas

Vitamines

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de zogeheten Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd. De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen. Vitamines eten of slikken?

Mechanisme

Dr. Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie legt uit: “Met dit onderzoek hebben wij kunnen bijdragen aan het wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Er is meer onderzoek nodig om de mechanismen achter dit verband beter te begrijpen, maar de bevindingen bieden hoop voor de preventie van deze vormen van kanker.”

Voedingsadvies

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "De keuzes die we maken in onze leefstijl zijn erg belangrijk voor de preventie van kanker. Wetenschappers schatten dat in Westerse landen de meeste gevallen van mond-, keel- en strottenhoofdkanker voorkomen kunnen worden door niet te roken, geen alcohol te drinken en te kiezen voor een gezond voedingspatroon. Helaas eten nog weinig Nederlanders de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.”

De resultaten van de Maastrichtse studie zijn recent verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiering van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alledaagse voedingsmiddelen die echt bijdragen aan je gezondheid 

Vitamine C helpt kankerrisico verlagen
Goede vitamine C-bronnen

Vitamine C zit in fruit (citrusfruit zoals sinasappel en citroen, kiwi’s, bessen en aardbeien) en in groente (met name in koolsoorten) en aardappelen. Kook groente in weinig water en niet langer dan nodig is om zoveel mogelijk vitamine C te behouden.

Meer over vitamine C ook op de website van het Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx

aanmelden Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête