Voeding waar je beter van wordt

sinasappels voeding vitaminen genezingsproces weerstand polyfenolen gezondheid resveratrol Crohn
Voedsel en gezondheid horen bij elkaar. In goede en in slechte zin. Wie te weinig eet, heeft geen energie; wie teveel eet wordt te dik. Ondertussen weten we ook dat sommige voedingsmiddelen ziektes helpen voorkómen en zelfs bijdragen aan het genezingsproces.

Het verkeerde eten is ongezond en gezond eten helpt om langer te leven. Maar ondanks alle overheidscampagnes lukt het nog steeds niet om de leefstijl van de gemiddelde Nederlander gezonder te maken.
Uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat van de kinderen vanaf 7 jaar slechts 1 tot 2 procent voldoende groente eet; bij volwassen is dat maximaal 14 procent! En we krijgen veel te weinig fruit, vis en vezels binnen. We weten heus wel dat slechte voeding de deur openzet voor ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker of chronische aandoeningen. Maar ernaar leven?
 
Maar dan nu het goede nieuws: uit vele onderzoeken blijkt dat je van eten ook juist beter kunt worden. Dat er eten bestaat dat niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar dat zelfs helpt om ziekten te voorkomen. En de meeste van die levensmiddelen krijg je gewoon in de supermarkt, zoals broccoli, bessen en knoflook. Er zitten zelfs producten bij die tot voor kort op de ‘zwarte lijst’ van ongezond voedsel stonden, zoals koffie. Een eerste stap op weg naar gezond leven en toch lekker eten?

Vitamines eten of vitamines slikken?
Deze voedingsmiddelen dragen echt bij aan je gezondheid

Fastfood slecht voor hersenen

Fastfood slecht is voor je hersenen. Dat fastfood niet gezond is, weten we wel. Teveel verzadigd vet, te weinig bruikbare bouwstoffen (zoals vitamines) en je wordt er dik van. Maar uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Portland blijkt dat teveel kipnuggets, frieten en burgers je hersenen laat krimpen! Ook het omgekeerde blijkt waar: een dieet met juist veel vitamines en gezonde omega-3 vetten stimuleert de bloedvaten in de hersenen, met als gevolg een relatief groot brein. Dus: wat wordt het vandaag? De snackbar of het groentenschap?

Kijk voor meer informatie over gezonde voeding ook eens op www.voedingscentrum.nl of www.gezondheid.be.

Sluit de enquête