Voorbruinen onder de zonnebank een gezond idee?

 

zonnebank

Heerlijk dat zonnige weer! Hoewel de zon zorgt voor een mooi kleurtje op je huid, kan diezelfde zon ook huidschade aanrichten. Is het dan verstandig om voor te bruinen onder de zonnebank om je huid voor te bereiden op de zon? Ivo Nagtzaam, dermatoloog Maastricht UMC+, geeft antwoord.

UV-straling als boosdoener

De schade die zowel de zon als de zonnebank aanrichten, valt te wijten aan de Ultra-Violet-straling ofwel UV-straling die beide uitstralen. Het is deze straling die zorgt voor huidziekten, waaronder huidkanker. Ivo Nagtzaam, dermatoloog Maastricht UMC+, waarschuwt: “UV-straling zorgt voor veranderingen binnen het erfelijk materiaal in onze lichaamscellen, het DNA. Veranderingen in  het DNA kunnen ervoor zorgen dat cellen ongeremd gaan delen. Hierdoor kan kanker ontstaan. Ongeveer 1 op de 5 blanke mensen krijgt huidkanker. Het melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker, eist per jaar zo’n 800 levens. Zo’n zomers tintje is misschien wenselijk, maar de eventuele huidkanker die het met zich mee brengt natuurlijk niet.”

Wel of niet voorbruinen onder de zonnebank?

Is de zonnebank dan beter voor je huid? En is het verstandig om je huid te laten wennen aan de zon door voor te bruinen onder de zonnebank? Nee, daarmee bescherm je je huid niet, weet Ivo Nagtzaam. “Ik raad het gebruik van zonne-apparatuur af. De gevaren van de UV-straling van de zonnebank zijn vergelijkbaar met die van de zon. Bovendien moet je de bloostelling aan de UV-straling van de zonnebank optellen bij de UV-straling van de zon waardoor het risico op huidkanker dus nog groter wordt.” Uit onderzoek van de British Association of Dermatologists blijkt zelfs dat zonnebanken beduidend meer UVa- en UVb-licht uitstralen dan de zon en dat zonnen onder de zonnebank schadelijker is dan de natuurlijke zon.

Verstandig zonnen

Hoe kun je huidkanker het beste voorkomen? Het makkelijkste is de UV-blootstelling te minimaliseren door uit de zon te blijven. Maar dat is in de zomermaanden lastig, zeker als je graag buiten bent. Toch kun je de huidschade minimaliseren door zonnebrandcrème met een passende factor voor je huidtype te gebruiken, adviseert dermatoloog Ivo Nagtzaam. “Gebruik een dikke laag anti-zonnebrandmiddel met beschermingsfactor SPF 30 of hoger. Bij sterke zonkracht is het raadzaam SPF 50 te gebruiken. Het insmeren dient elke 2 uur herhaald te worden en besef dat bij transpiratie en na het zwemmen de zonnebrand vaker moet worden aangebracht . En probeer de zon te vermijden tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags.”

Wat is een goede zonnebrandcrème?

Ultraviolet licht kan worden opgedeeld in onder meer UVa- en UVb-straling. Een goede crème blokkeert zowel de UVa als UVb-straling. Controleer dus het etiket! Het maakt overigens niet uit welk merk je koopt. Duurdere merken zijn niet altijd beter. Gebruik minimaal zonnefactor 30. En wanneer je toch een bruin tintje wilt, bedenk dan dat er ook zelfbruiners of -bronzers zijn. Vaak met zonnefilter! 

 

Gezond Idee

 

 

 

 

Tekst: Tom Wolswijk

Sluit de enquête