Snurkende man houdt vrouw wakker
Foto iStock
Als je inademt, gaat de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Bij het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als de luchtweg te nauw is tussen de neusgaten en de stembanden, ga je snurken. Er ontstaat onderdruk in de luchtpijp en het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte worden naar elkaar toe gezogen. Dit veroorzaakt de 'inademsnurk'. Wanneer dit te lang duurt, stokt de ademhaling en ontstaat het slaapapneusyndroom. Bij het uitademen worden deze delen door de overdruk in de luchtpijp juist uit elkaar geduwd. Dan ontstaat de 'uitademsnurk' (alsof er een ballon leegloopt).

Wist je dat...

Oudere mensen vaker en harder snurken dan jongere. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel. De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor dus kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.

Tip: Als je elke nacht luid snurkt in alle houdingen en last hebt van slaperigheid overdag, is het verstandig om je (huis)arts te raadplegen.

Kijk voor meer informatie over snurken op: http://www.mumc.nl/search/google_cse_adv/snurken.

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit de enquête