Wanneer moet je naar de huisarts met obstipatie?

verstopping, obstipatie, constipatie
Beeld iStock

Heb je naast obstipatie ook last van gewichtsverlies, een sterk veranderend stoelgangspatroon, bloedverlies bij de ontlasting of pijnlijke aandrang, dan moet je niet te lang afwachten, maar naar je huisarts gaan. "Meestal is er niks ernstigs aan de hand, maar je kunt het beter even laten nakijken", adviseert MDL-arts Joanna Kruimel van het Maastricht UMC+.

"Obstipatie kan veroorzaakt worden door een ziekte, bijvoorbeeld darmkanker, suikerziekte of een trage schildklierwerking. MDL-arts Joanna Kruimel behandelt veel patiënten bij wie de verstopping niet veroorzaakt wordt door een andere aandoening en waarbij de darmen er bij een kijkonderzoek normaal uitzien.

"Bij deze patiënten is de werking of te wel de functie van de darmen verstoord. Functionele obstipatie heet dat in vakjargon. Ook ongeveer de helft van de mensen met het zogeheten prikkelbaredarm-syndroom (PDS) heeft een variant waarbij obstipatie belangrijk is. Meer zeldzaam zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door ernstig vertraagde darmbewegingen ofwel in medische terminologie: gastro-intestinale motiliteitsstoornissen."

Een groot aantal patiënten, vooral vrouwen, hebben een specifiek probleem: ze spannen de bekkenbodemspieren te zeer aan of gebruiken hun bekkenbodemspieren verkeerd, waardoor ze niet meer goed de stoelgang kunnen uitpersen. "Met bekkenfysiotherapie is zo'n probleem vaak goed te verhelpen."

Verstopping kan levenskwaliteit flink aantasten

Wanneer de klachten chronisch zijn, kan verstopping de kwaliteit van leven flink aantasten weet maag-darm-leverarts Joanna Kruimel: "Stoelgangsproblemen zijn buitengewoon belastend, maar we kunnen ze gelukkig steeds beter behandelen dankzij de allernieuwste inzichten en een steeds breder spectrum aan doeltreffende medicatie. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen."

Wanneer moet je de huisarts inschakelen bij obstipatie?

  • als je bij obstipatie gelijktijdig ook veel gewicht verliest.
  • als je bloed bij de stoelgang ziet.
  • als de obstipatie aan blijft houden, zeker als er ook darmkanker in de familie voorkomt.
  • als je pijnlijke krampen in de anus hebt.
  • als je ontlasting opeens smal van diameter wordt (zogeheten potlood-faeces).
  • als je steeds last hebt van aandrang voor stoelgang, maar er komt geen stoelgang.

Ook interessant

Hoe stop je verstopping

gezond

 

Sluit de enquête