Wat te doen bij hitte / extreme warmte

Hitte
Foto iStock
Zeldzaam warm weer leidt telkens weer tot vragen over gezondheidsrisico’s. Iedereen voelt aan dat ouderen en kleine kinderen vatbaar zijn voor de nadelige effecten van langdurige hitte. En dat klopt, de kwetsbaarste mensen zijn de klos, vooral verpleeghuis- patiënten en ouderen die met extra hulp nog thuis wonen. Dr. Patricia Stassen, internist Acute geneeskunde van het Maastricht UMC+, geeft tips & adviezen over wat te doen bij hitte.

Uitdroging, nierfalen, infecties en hitteberoerte komen meer voor tijdens een hittegolf, zo blijkt uit een recente, grote Amerikaanse studie. Een Engelse studie laat zien dat hartinfarcten weliswaar niet vaker, maar wel eerder optreden (je krijgt ze gewoon eerder dan bij kou, het totale aantal neemt niet toe) bij een hittegolf. Dr. Patricia Stassen: "Al met al leidt een hittegolf tot meer ambulanceritten, meer ziekenhuisopnames en extra sterfte. Bijzonder is dat de nadelige effecten tot 5 dagen na het verdwijnen van de hittegolf aanhouden. Bijzonder is ook dat extra sterfte al toeneemt vanaf 50 jaar, maar dat deze toename voorkomt bij patiënten die bepaalde ziektes hebben (gehad), zoals een hartinfarct, astma/COPD, nierziekten, de ziekte van Parkinson of diabetes."

Echter, niet alleen ouderen en kleine kinderen, maar ook jongeren ondervinden problemen van een hittegolf, legt Patricia Stassen uit. "Zo is het verkeer bijvoorbeeld gevaarlijker tijdens een hittegolf. Het RIVM vermeldt in haar rapport 'GGD richtlijn: Gezondheidsrisico’s van zomerse omstandigheden' uit 2012, dat het verlies aan slaapkwaliteit door te warme nachten en een verandering van dagritme (vroeger op stap) leiden tot gevaarlijke situaties."

Een speciaal risico lopen diabetespatiënten met type 1 diabetes die afhankelijk zijn van insuline. "Boven de 30-35 graden Celcius of bij blootstelling van insuline aan direct zonlicht kunnen de meeste fabrikanten de kwaliteit van de insuline niet garanderen. Een flinke ontregeling van de suikerziekte kan optreden. Er zijn overigens meer medicijnen die niet goed tegen warmte kunnen. Lees daarom altijd goed de bijlsuiter van uw medicijnen!"

Tips tegen de hitte van internist acute geneeskunde Patricia Stassen

Wat kun je nu het beste doen bij hitte?

  1. Pas je aan de extreme omstandigheden aan: drink voldoende, zorg voor verkoeling, beperk inspanningen en blijf uit de zon. Kortom: gedraag je als een Spanjaard en houd siësta. In warmere landen is het gezondheidsrisico door warmte lager, waarschijnlijk door betere aanpassing aan de warmte.
  2. Voor ouderen geldt: span je zo min mogelijk in (laat je helpen door je een vriendelijke buurman of buurvrouw), drink goed en mijd alcohol, en overleg bij twijfel met uw arts over het tijdelijk stoppen of verminderen van uw medicijnen, zoals plastabletten en bloeddrukverlagers. Deze medicijnen kunnen namelijk het vermogen om uitdroging tegen te gaan, verminderen.
  3. Herken uitdrogingsverschijnselen: hoofdpijn, duizeligheid (bij opstaan), verlies aan concentratievermogen, krampen en (soms pas vrij laat) dorst zijn belangrijke symptomen. Uiteindelijk treden flauwte, sufheid en oververhitting (hitteberoerte) op. Een extra glaasje bouillon met wat extra zout, zal u naast bovenstaande adviezen, goed doen.

Deze adviezen maken ook deel uit van het Nationaal Hitteplan van het RIVM. Lees meer

Werken bij extreme temperaturen: zo houd je het hoofd koel

granita's
Foto Studio Philippi
Verkoelende recepten van Gezond Idee

Tips om toch te kunnen slapen bij hitte van www.knack.be.

 

Gezond Idee

 

 

Sluit de enquête