Wereldkampioene powerliften Ina Koolhaas in lab Maastricht UMC+

Op 5 juni is Ina Koolhaas-Revers opnieuw wereldkampioen geworden bij het powerliften voor vrouwen boven de zeventig. De wereldkampioene was te gast in het lab bij spieronderzoekgroep M3 van het Maastricht UMC+ om te laten onderzoeken waarom zij zo fit en sterk is.

Tot een jaar of tien geleden deed – de nu 72-jarige – Ina Koolhaas-Revers nauwelijks aan krachttraining. Toen ontdekte ze Crossfit en begon te trainen onder begeleiding van haar coach Jinga Gosschalk. Vooral in powerliften bleek Ina heel goed te zijn. Zo goed zelfs dat ze in 2018 wereldkampioene powerliften werd. En op 5 juni 2019 dus weer. Een prachtige prestatie van een echte powervrouw. Maar hoe komt het dat Ina zo fit en sterk is? Dat wilden Ina zelf en spieronderzoekgroep M3 van het Maastricht UMC+ ook weten. Dus kwam Ina 2 dagen naar het M3-lab in Maastricht. Het camerateam van het BNNVARA-programma Ouwe Jongens keek mee. 

 Dag 1  
uitleg
’s Ochtends krijgen Ina en haar echtgenoot van prof. dr. Luc van Loon (l.) en onderzoeker Jorn Trommelen allereerst uitleg over alle onderzoeken die gaan plaatsvinden. 
bloed afnemen
Dan neemt onderzoeker Cas Fuchs bloed af bij Ina om haar glucose- & insulinespiegels te bepalen en om deze te kunnen vergelijken met haar leeftijdgenoten.

 

monster nemen
Onderzoeker Jorn bereidt de monsters van Ina voor zodat ze direct in vloeibare stikstof bevroren kunnen worden voor later onderzoek.

 

monster nemen

 

leg Press

 

leg Extension

Nadat Ina een warming up heeft gedaan (niet sporten met koude spieren dan krijg je blessures!), wordt de spierkracht in haar benen gemeten. Als eerste op de leg press en daarna op de leg extension.

   

 

Ina
Daarna wordt Ina's handknijpkracht gemeten. Onderzoeker Michelle Weijzen moedigt haar aan en dan gaat Ina los.

 

Ina Koolhaas

 

 
Ina Koolhaas
Vervolgens volgen nog enkele testen, zoals een looptest, om Ina's fysieke functionaliteit te bepalen.

 

 

 

 

Ina Koolhaas
Een maximale zuurstofopnametest bepaalt Ina's fitheid met een ademanalyse tijdens inspanning. Cas (l.) en Jorn meten het masker aan zodat het perfect past.
Ina Koolhaas
En dan is het fietsen geblazen. Het camerateam van online BNN VARA-programma Ouwe Jongens kijkt mee.

 

 

 Na deze oefening zit de eerste testdag erop.  
   
   
Dag 2  

 

Ina Koolhaas
Als eerste wordt een CT-scan gemaakt om te kijken hoeveel spiermassa Ina heeft.

 

Ina Koolhaas
Daarna volgt een DEXA-scan om haar botdichtheid te meten.
   

 

Ina Koolhaas
Met de zogeheten Biodex-apparatuur wordt de maximale spierkracht van Ina gemeten. Cas moedigt haar aan.
 

 

Ina
Vervolgens worden Ina's beenvolume, het volume van haar bovenarmen en haar schouderomtrek gemeten.

 

Ina Koolhaas

 

 

Ina Koolhaas
Arts-onderzoeker Joey Smeets neem ook nog met een holle naald en spierbiopt af, o.a. om te kijken naar de grootte van de spiervezels.
Ina Koolhaas
Vervolgens prepareert Cas het spierbiopt van Ina in stikstof zodat het onderzocht kan worden. Ina en meneer Revers kijken mee.

 

 

Ina en Mr
Foto's MUMC+

En dan zitten de onderzoeken erop voor Ina.

De testresultaten van Ina worden door de M3-onderzoekgroep vergeleken met die van haar zowel mannelijke als vrouwelijke leeftijdgenoten en met die van jongeren. Het duurt enkele maanden voordat de definitieve resultaten bekend zijn. De M3-onderzoekers zijn in ieder geval onder de indruk van de 72-jarige powervrouw, want nu al is duidelijk dat Ina beduidend fitter is dan de meeste van haar leeftijdgenoten. "Sterker nog, wij denken dat Ina menig achttienjarige man er met armpje drukken onder krijgt", aldus de onderzoekers. "Van harte gefeliciteerd met het tweede wereldkampioenschap!"

Lees meer over het M3-lab in deze reportage in Gezond Idee magazine of kijk op www.m3-research.nl.

 

BNN VARA

Bekijk hier de online reportage die BNNVARA’s Ouwe Jongens van Ina maakte 

 

Sluit de enquête