Zikavirus: vakantie boeken of annuleren?

Zikavirus
Momenteel heerst er een zika-epidemie in Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Kun je nog wel op reis naar deze gebieden? En moeten we ons in Nederland ook zorgen maken over de komst van zika? Arts-microbioloog dr. Inge van Loo van Maastricht UMC+ geeft uitleg.

Welke gezondheidsklachten kan zika veroorzaken?
"Het zikavirus kan leiden tot gezondheidsklachten die redelijk beperkt zijn zoals huiduitslag, koorts en bindvliesontsteking van het oog. Maar het zikavirus kan ook ongemerkt gezondheidsschade tijdens een zwangerschap toebrengen", vertelt arts-microbioloog dr. Inge van Loo. "Er zijn namelijk aanwijzingen dat de foetus ernstige hersenbeschadigingen kan krijgen, microcephalie genaamd. Bij microcephalie heeft het kind te kleine hersenen en is de schedel niet-volgroeid. Dit gaat vaak gepaard met een verstandelijke beperking. Het wordt zwangere vrouwen dan ook afgeraden om naar de getroffen gebieden te reizen totdat er meer duidelijkheid is."

Bescherm je tegen reisziektes

Hoe verspreidt het zikavirus zich?
Het zikavirus kan alleen worden verspreid door bepaalde soorten muggen, zoals de gelekoortsmug of ook wel de denguemug genoemd (Aedes aegypti). De getroffen gebieden zijn op dit moment: Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Komt het zikavirus ook naar Nederland?
Voor verspreiding binnen een land is het nodig dat de mug die het virus overdraagt ook aanwezig is in dat land. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat er nog geen Europese variant is van de muggen die het virus bij zich dragen. Daarom is het RIVM niet bang voor een grote epidemie in Nederland.

  

Tips om je te beschermen tegen zika
Vaccineren tegen zika is voor de zomervakantie nog niet mogelijk. De andere aandoeningen die door deze muggen worden overgedragen zoals knokkelkoorts (dengue) komen ook nog steeds voor. Bezoek je toch een risicogebied, dan heeft arts-microbioloog dr. Inge van Loo van Maastricht UMC+ enkele tips die muggenbeten zoveel mogelijk helpen voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding;
  • Smeer onbedekte huid in met DEET;
  • Slaap onder een muskietennet of klamboe om te voorkomen dat je gestoken wordt door de muggen;
  • Sluit een annuleringsverzekering af, die vergemakkelijkt het annuleren van je reis in geval van een uitbraak;
  • Zwangere reizigers of vrouwen die zwanger willen worden, maar ook mensen met een chronische of immunologische ziekte doen er verstandig aan om voor vertrek informatie in te winnen bij hun huisarts, de GGD (www.ggdzl.nl) of een reizigersadviescentrum.

Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Mileu (RIVM): http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus.

Meer tips voor een gezonde vakantie

Tekst: Maarten Butink

 

Sluit de enquête