Zo eet Maartje Paumen zich tot kampioen

Tophockeyster Maartje Paumen uit Geleen heeft een indrukwekkend trackrecord: 2 keer Olympisch goud, 2 keer wereldkampioen, 3 keer Europees kampioen, 3 keer World Hockey Player of the Year. Zo eet Maartje Paumen zich tot kampioen:

"Ik eet waar ik me goed bij voel"

Maartje Paumen
"Slapen, eten, trainen en herstellen is het regime wanneer je hockey op topniveau speelt. Trainen doe ik dagelijks twee keer twee uur, bij mijn club HC Den Bosch. Iedere training wil ik beter worden, dus probeer ik ook elke dag genoeg energie uit de juiste voeding te halen. Eerst een glas water als ik opsta. Daarna koffie, een glas amandelmelk en een bordje havermout met lijnzaad, fruit en soms muesli.

Eet jezelf tot kampioen

Brood eet ik weinig. Wel neem ik bij het ontbijt producten van een voedingslijn voor topsporters, zoals shakes, waardoor ik veel koolhydraten, eiwitten en mineralen binnenkrijg. Daarnaast neem ik vitaminepillen en visolietabletten voor het soepel houden van de gewrichten, want ik word al wat ouder.

Hockey is een variant van duursport, maar wel met een veel hogere intensiteit en intervallen. Veel korte sprintjes in 70 wedstrijdminuten. Dan heb je veel koolhydraten nodig. Die kun je halen uit pasta, fruit, muesli of rijst, twee uur voor de inspanning, en tijdens de inspanning uit isotone sportdranken. Na de inspanning neem ik een eiwitshake. Tijdens een toernooi, waarbij je om de dag moet spelen, is snel herstellen belangrijk. De jonge talenten krijgen begeleiding bij hun voeding. Maar als je langer meeloopt, weet je uit ervaring wat goed is voor je lichaam.

Eigenlijk ben ik een nogal traditionele eter, maar het moet wel gevarieerd zijn, en aangevuld met mineralen en vezels. Ik neem waar ik me goed bij voel. Ik heb ook wel superfoods in de kast staan, zoals moerbeibessen en gojibessen. Die worden erg gepromoot, maar ik kan nog niet zeggen dat ik me daar zoveel beter door voel of dat ik sneller ben. Wat ik wel steevast doe: koffie voor de wedstrijd. Omdat het ik het lekker vind, niet voor het effect.

Je lichaam is een motor die je iedere dag moet opstarten en inzetten. Hoe dat het beste kan, moet je leren ontdekken. Op je 18e is je lichaam nog volop in verandering. Op die leeftijd woog ik 73 kilo. Totdat ik met een voedingsdeskundige in aanraking kwam en ging bijhouden waar winst was te boeken. Mijn huidige streefgewicht is 66,5 kilo, dan ben ik optimaal, zoals in 2014 bij het WK in Den Haag. Chocola vind ik bijvoorbeeld heel lekker, maar is ook een grote valkuil vanwege het dikker worden. Maar op vakantie kan ik echt wel Bourgondisch eten en genieten. Heb ik gewoon nodig als uitlaatklep. Je kunt onmogelijk 365 dagen in een strak regime leven."

sportrecepten
Slimme recepten voor sporters van Gezond Idee

 

 

 

Gezond Idee
Sluit de enquête