Zo kun je makkelijk gezond(er) eten

 

gezond eten
Foto iStock

Gezond(er) eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De voedingsexperts van het Maastricht UMC+ leggen uit hoe je makkelijk gezond(er) kunt leven.

Gezond(er) eten is eigenlijk heel makkelijk. Eet gezond en gevarieerd, volgens de Schijf van Vijf (Nederland) of de Voedingsdriehoek (België). Dat betekent dat je vooral producten kiest die in de schijf/driehoek staan.

Algemene voedingsadviezen zijn:

  • Eet veel groenten en fruit; minimaal 250 gram groenten en 2 porties fruit per dag.
  • Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten of pinda's (pinda's zijn eigenlijk peulvruchten).
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie (ongezoet en zonder suiker).
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
  • Let naast de juiste samenstelling van je maaltijd ook op een goede verdeling van je maaltijden over de dag (sla je ontbijt of lunch niet over) en let ook op de portiegrootte.

De dag starten met een gezond ontbijt is belangrijk om de rest van de dag goed te kunnen functioneren. Je lichaam heeft gedurende de nacht energie verbruikt en die moet 's ochtends aangevuld worden. Niet ontbijten of 'bijtanken' na een nachtrust, leidt tot een verdere daling van je glucoseconcentratie, waardoor je hersenen minder goed gaan functioneren.
Sla ook je lunch niet over. Die geeft je de nodige energie om verder te gaan. Sluit je dag af met een gevarieerde warme maaltijd, met voldoende groenten. Tussendoor kies je best voor voedzame tussendoortjes die eveneens veel essentiële voedingsstoffen aanbrengen, zoals fruit en groenten.

Drink voldoende

Drink dagelijks 1.5 liter vocht. Water is het beste, thee en koffie (ongezoet!) kan ook. Maar beperk het aantal kopjes filterkoffie en koffie met koffiepads tot maximaal vier per dag. Espresso, koffiecups en koffie uit de cafetière kun je het beste maar beperkt drinken. Ze bevatten namelijk meer van het stofje cafestol en dat verhoogt je LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). Bij thee kies je beste voor groene of zwarte thee. Deze helpen je bloeddruk te verlagen en het risico op een beroerte te verminderen.
Bij zware inspanningen, bij warm weer, diarree, braken en koorts verlies je meer vocht en moet je dus meer drinken. Drink daarom regelmatig tussendoor, ook als je geen dorst hebt. Het dorstgevoel treedt immers pas op als er al een vochttekort is.
Je kunt er ook voor kiezen om extra fruit te eten, want vruchten bevatten veel vocht. En daarnaast ook de nodige vitamines en vezels. Ook kun je halfvolle zuivel (ongezoet) ter afwisseling drinken. Zuivel zorgt voor extra eiwitten en mineralen.

Lees ook

 

 

Sluit de enquête