Allereerst: luisteren naar je partner is heel belangrijk, maar je bent geen hulpverlener. “Houden de sombere gevoelens langer dan twee weken aan en komt je partner tot niks? Probeer ervoor te zorgen dat hij of zij een afspraak maakt bij de huisarts. Geef kort aan dat een bezoek je verstandig lijkt en bied aan om mee te gaan. Dat laatste kan helpen als zo’n afspraak een drempel is voor je partner," zegt Prudon. “Vraag informatiefolders aan de huisarts of lees over depressie op de website www.nedkad.nl. Dat jij kennis van zaken hebt, is belangrijk. Je zult in die folders ook lezen dat depressie een ziekte is. Betrek het daarom niet te veel op jezelf.”
Mensen met een depressie voelen zich vaak eenzaam
Wat heeft je partner nog meer nodig? Mensen die er voor ze zijn. Mensen met een depressie gaan zich vaak steeds eenzamer voelen. Ook als hun sociale agenda vol blijft, genieten ze niet meer van het contact met anderen. Een feestje kan zelfs slopend zijn. Toch is actief blijven of het weer worden dé manier om weer licht te zien in donkere tijden. Thomissen raadt daarom aan om de dingen te blijven doen die jullie al deden voor de depressie. “Kies voor uitjes die niet te veel energie kosten op sociaal vlak. Samen een wandeling of fietstocht maken, is een aanrader. Als je beweegt maakt je lichaam stoffen aan waardoor je je beter gaat voelen.”
In balans blijven
Steeds maar piekeren, dat doen veel mensen met een depressie. Afleiding helpt. Probeer daarom samen iets te ondernemen. “Meestal krijg je eerst ‘nee’ te horen,” voorspelt Prudon. “Zeg gewoon eerlijk dat je begrijpt dat het moeilijk is, maar dat je het voorstelt omdat het helpt. Ook in het huishouden of zorg voor de kinderen moet je niet alles overnemen. De ander kan zich dan helemaal terugtrekken. Hoe goedbedoeld ook, als een depressie langer duurt is dat voor geen van beiden goed. De één kan zich nutteloos of schuldig gaan voelen, de ander raakt sneller overbelast. Blijf plannen maken, ook al merk je weinig enthousiasme.”
Oordeel niet, maar bespreek het wel
Moeilijke dingen bespreken is lastig. “Toch hoef je onderwerpen niet uit de weg te gaan, zegt Thomissen. “Misschien zie jij dingen in de omgeving van je partner die niet goed voor hem of haar zijn? Geef daar geen oordeel over, maar vraag er wel eens naar. Durf ook de sombere gevoelens zelf op tafel te krijgen, zoals gedachten over de dood.” “Dit soort gedachten komt vaak voor bij depressie,” vult Prudon aan. “We denken vaak dat het kwaad kan om over negatieve dingen te praten, maar het kan juist helpen. Door ergens samen over te praten, kan de ander zich minder eenzaam gaan voelen.”
Bezorgd
Passieve gedachten aan de dood zoals ‘Van mij hoeft het niet meer’ of ‘Was ik maar dood’ komen veel voor. Minder frequent en meer reden tot zorg is het als je merkt dat je partner manieren bedenkt om zelfmoord te plegen. “Je vindt het ongetwijfeld heel moeilijk om dit type denkbeelden aan te horen. Probeer er toch in alle openheid naar te vragen. Mensen schamen zich vaak voor dit soort gedachten,” waarschuwt Thomissen, “Zet niet door als je merkt dat je partner zich er niet prettig bij voelt. Ga in dat geval het gesprek aan met hulpverleners. Zij kunnen je dan advies geven.”
Schakel hulp in
Naast een bezoek aan de huisarts en medische ondersteuning kan contact met lotgenoten een steun zijn. Kijk eens op www.depressievereniging.nl. Maak je je echt grote zorgen om je partner? Bel dan zelf met de huisarts. Zij zijn opgeleid om de juiste hulp in te schakelen. Er is ook een speciale telefoonlijn voor alle vragen over zelfmoord. Het nummer hiervan is 0900-0113.
Zo steun je een partner bij een depressie:
- zoek je samen hulp bij of via de huisarts
- lees je in over depressie
- luister naar de ander
- blijf samen leuke dingen doen
- neem niet alles van de ander over
- ga het gesprek aan met je partner over moeilijke onderwerpen
- schakel hulp in als je die zelf nodig hebt
- neem contact op met hulpverleners als je je ernstige zorgen over je partner maakt!