Onze kennis over het geheugen is nog lang niet volledig. Wel kennen we de globale route die binnenkomende informatie in het brein af legt. Die bestaat uit drie verschillende opvolgende fasen.
- Het zintuiglijke geheugen
Alles wat we horen of zien wordt hier in eerste instantie enkele seconden vastgehouden. Tevens vindt (onbewust) de eerste filtering plaats. - Het kortetermijngeheugen
Dit is het deel van het geheugen dat informatie minutenlang kan vasthouden en bepaalt of de info wordt opgeslagen of niet. - Het langetermijngeheugen
De info die van belang is verschuift van het korte naar het langetermijngeheugen. En daar wordt het lang, soms ons hele leven bewaard!
Lichte stress goed voor geheugen
Een goed geheugen: aangeboren of aangeleerd?
De één kan beter dingen onthouden dan een ander. Een goed geheugen is voor een groot deel aangeboren. Maar training kan wel degelijk iets uitmaken. Uit Engels onderzoek is gebleken dat taxichauffeurs (die wel 25.000 straten moeten onthouden) na jarenlange ervaring een grotere rechterhippocampus (het deel van de hersenen waarmee we een route bestuderen) bezitten dan gewone automobilisten. "Uiteindelijk geldt echter voor iedereen dat we veel meer vergeten dan onthouden", vertelt prof.dr. Rudolf Ponds, hoogleraar Neuropsychologie in het Maastricht UMC+. "Toch heeft het zin om het geheugen te prikkelen, omdat we zo wel nieuwe verbindingen en cellen blijven aanmaken."