Toetjes, nagerechten & gebak

Zomerrecept: bramensorbet, frozen yochurt & koffiegranita

Italiaans genieten in je achtertuin (of in je woonkamer als het regent) met deze 3 recepten van Gezond Idee.

Frozen yoghurt met bosvruchten

Tussendoortje voor 2 personen

  • 250 g bevroren bosvruchten
  • 250 ml halfvolle vanilleyoghurt
  • 1 el witte basterdsuiker suiker
  • evt. verse bosvruchten om te garneren

- keukenmachine of blender

  1. Doe de bevroren bessen met de suiker in de keukenmachine of blender. Schenk de yoghurt erbij en pureer glad en romig.
  2. Schep in 2 schaaltjes of glazen en garneer desgewenst met extra verse bosvruchten.

Bereiding: 10 minuten
Per persoon: 175 Kcal / 2 g vet / 5 g eiwit / 30 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 0,90

Tip

Voeg een beetje extra fruit toe voor een dikkere yoghurt of extra yoghurt als je de frozen yoghurt met een rietje wilt drinken.

Bramensorbet

Tussendoortje voor 4 personen

  • 250 g bramen
  • 1 el citroensap
  • 1 blaadje witte gelatine
  • 125 g suiker (vervang eventueel een gedeelte van de suiker door stevia

- staafmixer, ijsmachine (zie tip)

  1. Pureer de bramen met het citroensap met de staafmixer. Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water.
  2. Doe de suiker met 125 ml water in een steelpan. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Los het goed uitgeknepen blaadje gelatine van het vuur al roerende in de warme suikersiroop op. Voeg de bramenpuree toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Zet de sorbetbasis minimaal 1 uur in de koelkast om goed koud te worden. Draai er aansluitend in de ijsmachine in circa 25 min. een smeuïg sorbetijs van.Geen ijsmachine? Doe het ijsmengsel in een diepvriesdoor en vries in ca. 5 uur in. Roer het ijs elk uur met een vork goed oor om de ijskristallen te breken.

Bereiding: 15 minuten + afkoelen & ijsdraaien, daarna wachten: 1 uur
Per persoon: 110 Kcal / 0 g vet / 1 g eiwit / 35 g koolhydraten
Prijs per persoon: € 1,05

Meer lekkere fruitrecepten

Koffiegranita

Tussendoortje voor 4 personen

  • 500 ml sterke koffie of espresso
  • 25 g stevia
  • evt. lobbige slagroom
  1. Los de stevia al roerende in de hete koffie of espresso op. Schenk de koffie in een lage diepvriesdoos en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Zet het koffiemengsel in de diepvries. Roer na 2 uur de bevroren koffie met een vork los en zet terug in de diepvries. Roer vervolgens het koffiemengsel elk uur met een vork goed door. Herhaal dit tot de granita volledig is bevroren.
  3. Neem de granita uit de diepvries, roer een laatste keer los en verdeel over 4 glazen. Lekker met een lepeltje lobbige slagroom.

Bereiding: 10 minuten, plus afkoelen & invriezen
Prijs per persoon: € 0,75

In plaats van met stevia* kan de granita ook met een mengsel van 175 gram suiker en 10 gram steviaworden gemaakt.
- per persoon met alleen stevia: 35 Kcal / 3 g vet / 0 g eiwit / 2 g koolhydraten, maar met nasmaak
- per persoon met het suiker/stevia-mengsel (175 g suiker en 10 g stevia): 210 Kcal / 3 g vet / 0 g eiwit / 45 g koolhydraten

*Stevia levert geen calorieën. Maar producten waarin stevia is verwerkt, bevatten wel calorieën. Dit komt omdat in het algemeen maar een derde van de suiker vervangen kan worden door stevia, zonder nare nasmaak. Producten gezoet met stevia hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.

Meer toetjes, nagerechten & gebak van Gezond Idee