Moet je een zonnebril dragen?

ogen beschermen in zon
Foto iStock

Tropische temperaturen en langdurige periodes met zon worden in Nederland steeds gewoner. Moet je je ogen dan met een zonnebril beschermen tegen het vaak felle licht? "Een zonnebril kan inderdaad helpen, maar is niet altijd een must", legt oogarts dr. Noël Bauer van het Maastricht UMC+ uit.

Je hoort en leest het vaker: dat je bij fel zonlicht je ogen altijd moet beschermen met een zonnebril. Anders loop je risico op beschadiging van het oog of een verhoogde kans op staar. Maar is dat ook zo? Oogarts Noël Bauer: "Het is positief dat mensen goed voor hun ogen zorgen en zich bewust zijn van het risico van een hoge doses uv-straling. Maar in de praktijk kan een normale portie zonlicht niet zoveel kwaad, omdat onze ogen goed met tropische omstandigheden om kunnen gaan. Het overgrote merendeel van de uv-straling van de zon wordt gefilterd door de lenzen en het hoornvlies in je ogen. Je hoeft dus bij tropische temperaturen echt niet de hele dag met een zonnebril rond te lopen. Natuurlijk kan zo'n donkere bril wél handig zijn als je last hebt van het felle licht."

Draag een zonnebril op het water en in de sneeuw

Er zijn wel speciale situaties waarin een zonnebril noodzakelijk is, zoals op plekken waar veel reflectie is. Noël Bauer: "Bijvoorbeeld op het water zorgt reflectie van de zonnestralen voor extreem veel uv-straling. En ook in de sneeuw. Door een tijdelijke beschadiging van het hoornvlies van de ogen kunnen mensen tijdens een wintersportvakantie bijvoorbeeld last krijgen van sneeuwblindheid. Maar daar herstellen de ogen meestal vanzelf weer van. In extremere gevallen is er een risico dat je netvlies beschadigd raakt. Dergelijke schade is onomkeerbaar. Tevens moet je nooit in de zon kijken zonder goede oogbescherming. Een zonsverduistering moet je bijvoorbeeld alleen bekijken met een volledig zwart filter voor de ogen, want een zonnebril biedt dan onvoldoende bescherming!"

Het is dus niet nodig om direct een zonnebril op je neus te zetten zodra de zon lekker schijnt. Kinderen kunnen ook zonder risico best even zonder zonnebrilletje op het strand spelen. "Lange blootstelling aan de zon is echter noch voor jongeren noch voor ouderen een goed idee. Niet omdat dit zo schadelijk is voor de ogen, maar omdat het risico op huidkanker dan aantoonbaar toeneemt."

Goedkoop of design?

Ook al is een zonnebril dan niet altijd nodig, het kan wel een fijn hulpmiddel zijn als je rustig wilt autorijden of zonder teveel lichtprikkels op het strand wilt genieten. En dan zijn er natuurlijk nog mensen die graag met een spetterende designbril de blits willen maken. Noël Bauer: "Daar is uiteraard niks mis mee, maar besef dat je dan ook betaalt voor merk en design. Goedkoop is in het geval van een zonnebril niet per se duurkoop. Een plastic brilletje van een euro of twintig kan al prima voldoen. Maar een merkbril op sterkte kan ook een uitstekende investering zijn. Kijk wel altijd even of de bril honderd procent bescherming tegen uv-licht biedt. In de meeste gevallen, zeker bij de wat duurdere exemplaren, zit dat wel goed."

Vijf zonnebriltips van oogarts Noël Bauer:

  1. Zonlicht is normaal niet schadelijk en leidt niet tot een verhoogde kans op staar of andere oogafwijkingen.
  2. Gewoon in de stad of in de tuin kun je de zonnebril gerust aflaten, als je geen last van het licht hebt.
  3. Kinderen kunnen op de meeste plekken prima zonder zonnebril. 
  4. Een zonnebril is noodzakelijk op plekken waar veel reflectie is, zoals in de sneeuw of op het water teneinde beschadiging van het netvlies te voorkomen.
  5. Goedkoop of duur maakt niet uit bij de aanschaf van een zonnebril. Kijk wel of de zonnebril honderd procent bescherming voor uv-straling biedt.
  6. Langdurige blootstelling aan felle zon is echter onverstandig in verband met verhoogd risico op huidkanker.

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête