Een reisapotheek die is afgestemd op je vakantiebestemming is onmisbaar. Meer informatie over de inhoud van een basisreisapotheek vind je op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar vind je verder ook per land informatie over de risico's die er je loopt en hoe je je daar tegen kunt beschermen. Van voorlichting over tropische ziekten tot informatie over de landen met een speciaal reisadvies. En kijk ook eens op www.ease-travelclinic.nl van de Ease Travel Clinic Maastricht. Deze reiskliniek – een samenwerking van Maastricht UMC+ en de GGD – geeft niet alleen heel veel informatie, maar ook alle benodigde vaccinaties en (reis)medicatie. Vaak worden die zelfs vergoed door de verzekering.

Kies voor DEET
reisapotheek

Veel antimuggenlotions bevatten Deet, soms zelfs in verschillende percentages. Het voordeel van dit ingrediënt is dat het langer werkt dan gewone antimuggenlotions. Wie naar malariagebieden reist, kan het beste voor een zo hoog mogelijk percentage Deet kiezen, al is nooit bewezen dat hoger dan 50% zin heeft. Spuit het bij kinderen jonger dan twee jaar liever op de kleding of was het middel af zodra het kind weer binnen is. Teken en zandvliegen laten zich ook goed afschrikken door Deet, wespen en bijen helaas niet. Breng overdag altijd eerst zonnebrandcrème op, wacht een half uur en gebruik daarna de antimuggenlotion met Deet. Het kan verstandiger zijn om Deet in te slaan in Nederland dan om het aan te schaffen in het buitenland. Vooral als u niet weet hoe het bewaard werd of hoe het met de houdbaarheidsdatum staat.

Het zijn de kleine dingen...
reisapotheek

Kleinigheden die misschien niet standaard tot de reisapotheek behoren, maar wel in een hoekje van de toilettas passen en op een dag onmisbaar zullen blijken:

  • lippenbalsem met factor
  • oordoppen (voor een goede nachtrust, of speciale voor de vliegreis)
  • keelpastilles (een kou is bij een airco zo gevat)
  • oogdruppels (verkoelend tijdens of na een stoffige reis)
  • talkpoeder (verkoelende menthol bij huidirritaties)
  • condooms (zodat je zeker weet dat de kwaliteit in orde is) 5 redenen om condooms te gebruiken
  • goede blarenpleisters
  • tekentang
  • aspi-venin (vacuumpompje dat gif van beten helpt verwijderen)

Meer tips voor een gezonde en zorgelose vakantie 

Meer informatie over en tips tegen reisziektes vind je ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Sluit de enquête