Je lichaam heeft zout nodig voor de regulatie van je vochtbalans en bloeddruk. Maar ruim 85% van de Nederlanders eet veel te veel zout. En dat is niet zonder risico: met name hoge bloeddruk ligt op de loer en die kan weer leiden tot hart- en nierproblemen. Wie minder zout binnen wil krijgen, kan zijn voordeel doen met de volgende tips van Gezond Idee.
- Gebruik zoveel mogelijk verse producten.
- Diepvriesproducten zijn beter dan andere voorverpakte voedingswaren. In blikgroente of bewerkte producten zoals spinazie à la crème zitten weliswaar evenveel vitamines, maar ook meer zout.
- Beleg je boterham eens met verse (gegrilde) groenten (zoals komkommer, avocado, radijs, tomaat) of fruit (aardbeien, banaan).
- Maak je eigen pizza. Dat betekent minder zout en is nog lekker ook.
- Eet minder vlees en kies vaker voor groentes en fruit.
- Mijd zoveel mogelijk het gebruik van het zouttonnetje of nog beter: doe het weg! Je smaak zal er alleen maar op vooruitgaan, want door overmatig zoutgebruik vlakken je smaakpapillen af.
- Bestudeer de etiketten van producten (zélfs zoete producten zoals koekjes) zodat je weet hoeveel zout je binnenkrijgt.
- Controleer eens hoeveel zout je nu eigenlijk binnenkrijgt met de zoutmeter van de Nierstichting www.nierstichting.nl/zoutmeter. Daar vind je ook zoutbewuste recepten en kun je ook een gratis een digitaal receptenboekje bestellen met zoutbewuste lenterecepten.