Hoofdgerechten

Zuurkoolschotel met gerookte makreel

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1,25 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 appel
  • 500 g verse zuurkool
  • 75 ml appelsap
  • 200 g gerookte makreelfilet
  • 125 ml melk
  • 1 tl gedroogde dragon
  • pureestamper
  • ovenschaal (18 x 28 cm) 
  1. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de ui 1 min. Snijd intussen de appel in blokjes. 
  2. Bak de appel 1 min. met de ui mee. Maak de zuurkool los en schep door het ui-appelmengsel. Voeg de appelsap toe en smoor de zuurkool 10 min. zachtjes. 
  3. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Verwijder het vel van de makreelfilet en verdeel de filet in stukjes. Verwarm de melk met de dragon. 
  4. Giet de aardappelen af en stamp ze met de dragonmelk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper. Schep de zuurkool in de ovenschaal. Verdeel er de aardappelpuree over; maak desgewenst met een vork een mooi patroon in de puree. Besprenkel met de laatste 2 el olijfolie.Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en knapperig.

Bereiding: 30 minuten
Oven: 20-25 minuten
Per persoon: 615 kcal / 25 g vet / 20 g eiwit / 71 g koolhydraten / 971 mg natrium / 11 g vezels

Tip 

Geen liefhebber van makreel? Neem gerookte zalm of reepjes beenham.

 

Aanmelden nieuwsbrief