7 soorten allergieën op een rij

 

Gezond Idee zet 7 veelvoorkomende allergieën op een rij.

 1. Allergie voor pollen (hooikoorts) 
  pollenallergie, hooikoorts

  Opvallend veel mensen krijgen een verstopte neus en rode ogen van pollen. Onder meer gras, onkruid en bomen geven pollen af. Slecht nieuws: er zitten van januari tot en met september pollen in de lucht. Goed nieuws: je kunt de allergie meestal goed behandelen. Tip: probeer er achter te komen voor welke pollen je precies allergisch bent!
  Tips bij hooikoorts    
       
 2. Allergie voor medicijnen
  medicijnenallergie

  Geneesmiddelen kunnen onverwachte bijwerkingen hebben. Soms ben je intolerant, maar soms is er sprake van een echte allergie. Ook de combinatie met andere medicijnen of bijvoorbeeld homeopathische middelen kan een reactie veroorzaken.     
     
      
 3. Allergie voor huisstofmijt
  huisstofmijtallergie

  Een allergie voor huisstofmijt gaat gepaard met symptomen als astma (benauwdheid en moeite met ademhalen, piepen of hoesten), niesbuien, een verstopte of lopende neus, tranende en jeukende ogen, vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn of eczeem. De huisstofmijt is bijna onzichtbaar met het blote oog, maar zit wel overal: in matrassen, dekens, kleding en tapijt, op knuffels. Vooral in de herfst is het beestje zeer actief.   
      
 4. Allergie voor insectengif
  insectenallergie

  Een allergie voor bijvoorbeeld wespensteken kan heftig uitpakken. Jeuk over het hele lichaam, opgezwollen lippen en ogen, en zelfs bloeddruk- en hartritmestoornissen zijn soms het gevolg. Voor sommige mensen dreigt zelfs anafylaxie: zo'n heftige reactie dat je lichaam in shock raakt of je een hartstilstand krijgt. Wie zo'n ernstige allergie heeft, moet voor noodgevallen altijd een injectiepen bij zich hebben met adrenaline – het 'tegengif' voor teveel histamine, de chemische stof die door het lichaam wordt aangemaakt bij een allergische reactie.         
    
 5. Contactallergie 
  contactallergie

  Netelroos en eczeem zijn klachten die op een contactallergie wijzen, maar soms is het direct zichtbaar dat onze huid iets niet verdraagt. Shampoo of cosmetica, maar ook een horlogebandje, armband of latexverf kunnen bultjes, uitslag of blaren veroorzaken en in het ergste geval een anafylactische shock. De enige afdoende behandeling van een contactallergie is het vermijden van de stof die de allergie oproept. Voor sommigen betekent dit zelfs dat ze van beroep moeten veranderen.       
        
 6. Allergie voor (huis)dieren 
  huisdierallergie

  De symptomen voor een huisdieren lijken sterk op die voor huisstofmijt. Alleen zijn in dit geval huidschilfers of veren van (huis)dieren de veroorzakers.    
     
     
      
   
 7. Voedselallergie
  voedselallergie
  Foto's iStock

  Je kunt voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Bekende ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn: pinda’s, noten, kruiden, koemelk, schelpdieren en fruit. De ernst van de reactie loopt van redelijk onschuldig tot fors. De een krijgt wat uitslag bij zijn mond terwijl de ander een gevaarlijke anafylaxie krijgt. Meer over leven met een voedselallergie

 

Een uitgebreid overzicht van de soorten allergieën en intoleranties is te vinden op www.allesoverallergie.nl.

Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête