Daarom moet je oppassen voor hard geluid

In deze blog legt het KNO-team van Maastricht UMC+ uit waarom je moet oppassen voor hard geluid.

Het luisteren naar harde muziek kan een vervelend gevolg hebben: een piep in je oren naderhand. Gelukkig verdwijnt deze meestal weer snel, maar soms is die piep blijvend. Dat wordt ook wel oorsuizen of tinnitus genoemd. 

Tinnitus is de medische term voor alle geluiden die je wel hoort, maar die ontstaan zonder aanleiding van buitenaf. Het kan variëren van ruisen tot piepen en van fluiten tot zoemen. Hoewel de precieze oorzaak vaak moeilijk is te bepalen, zijn er toch een aantal mechanismen bekend die tinnitus veroorzaken.

Normaal gezien passeren geluidtrillingen eerst je uitwendige oor. Dat uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang die loopt tot het trommelvlies. Dan vervolgen de trillingen hun weg richting je middenoor, wat bestaat uit een ruimte met gehoorbeentjes. Tot slot komen de trillingen terecht in je binnenoor. Daar worden de geluidstrillingen verwerkt tot een signaal naar de hersenen. Dit gebeurt in het slakkenhuis; een orgaantje dat met trilhaartjes de geluidstrillingen doorgeeft aan de gehoorzenuw. Die geeft vervolgens een signaal door aan de hersenen wat maakt dat je uiteindelijk geluid hoort. Bij tinnitus is er iets mis langs deze route.

In het geval van tinnitus ten gevolge van harde muziek of lawaai zijn de trilhaartjes van het slakkenhuis beschadigd geraakt en zorgen voor verkeerde signalen aan de hersenen. Dat kan een piep veroorzaken. Bovendien kan er gehoorverlies optreden. Door herstel van de trilhaartjes zal de piep in de meeste gevallen de volgende ochtend verdwenen zijn. Maar als je je vaak in een omgeving met hard geluid of lawaai bevindt, kan de schade aan de trilhaartjes - en daarmee ook de tinnitus - permanent worden. Dat zou een akelig gevolg van een gezellig avond in de kroeg kunnen zijn! Overigens kan tinnitus ook andere oorzaken hebben zoals oorontstekingen, ooraandoeningen of bijwerkingen van medicatie om er een paar te noemen.

In uitgaansgelegenheden kan het geluidsniveau oplopen tot 110 decibel, terwijl langdurige blootstelling aan geluid vanaf 80 decibel al schadelijk kan zijn. Tinnitus ten gevolge van harde muziek is dan ook te voorkomen. Gelukkig is het mijden van gezellige kroegen niet de enige manier. Een goede tip is om gebruik te maken van gehoorbescherming. Oordopjes kun je kopen bij een hoorspecialist of drogist. Zorg ook dat je niet te dichtbij een geluidsbox gaat staan. Tot slot, is het natuurlijk verstandig om de volumeknop wat lager te draaien als je dit zelf in de hand hebt.

Tinnitus komt veel voor: 10 tot 15% van de Nederlanders ervaart enige mate van tinnitus, vaak in combinatie met gehoorverlies. De één kan er veel meer last van hebben, dan de ander. Het kan levens compleet in beslag nemen, maar het kan ook slechts op de achtergrond spelen. Voor hulp en meer informatie bestaat er een telefonische hulplijn voor tinnitus en worden er regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd (onder meer door Stichting Hoormij).  Als je professionele hulp wilt, kun je bijvoorbeeld contact opnemen met het multidisciplinair tinnitusteam van het Maastricht UMC+.

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gebruik de beschreven tips en spaar je gehoor!

Team van de KNO-afdeling Maastricht UMC+

Meer over tinnitus op www.kno.mumc.nl/tinnitus en www.tinnitus.nl

gehoorschade
Foto iStock
Sluit de enquête