Overgewicht bij kinderen verdwijnt niet vanzelf

overgewicht kinderen
Foto iStock
Een kind met overgewicht heeft hulp nodig, ook al worstelt het misschien nog niet met dezelfde aandoeningen als obese kinderen. Overgewicht is niet goed voor het zelfvertrouwen en het risico op blijvende ziekten is hoog. Bovendien: hoe ouder, hoe moeilijker het is om dat extra gewicht kwijt te raken.

Anita Vreugdenhil, kinderarts bij het Maastricht UMC+ en oprichter van COACH, kent de verhalen van ouders maar al te goed: 'Het zit bij ons in de genen', zeggen ze, of 'Dat puppy-vet gaat er vanzelf wel af'. "We weten uit onderzoek dat de helft van de ouders niet ziet dat hun kind last heeft van overgewicht. En juist die bewustwording is hard nodig.

De jongste kinderen die aan COACH meededen waren aanvankelijk kinderen van 4 jaar oud, inmiddels is de jongste 3. Verkeerde voeding en teveel stil zitten zijn de belangrijkste boosdoeners. Maar het is heel moeilijk voor ouders om hun leefstijl te veranderen, ondanks de gezondheidsrisico's die hun kinderen lopen. Vaak worstelen ze zelf ook met overgewicht. Het feit dat hun kinderen worden gepest en ongelukkig zijn, motiveert hen om te proberen hun leefstijl aan te passen. En het is toch ook naar voor een kind als het nooit leuke kleren in z'n maat kan vinden?"

"Maar de resultaten van COACH zijn hoopgevend en daar ben ik heel blij mee. Afvallen op zich is nog niet zo moeilijk, maar ben je een jaar later nog steeds op gewicht of weer flink aangekomen? Uit onderzoek is gebleken dat van de kinderen die twee jaar ons programma hebben gevolgd, 70% twee jaar later nog steeds langzaam afvalt. Toen we met COACH begonnen, was ons programma vooral gericht op het opsporen van ziektes ten gevolge van overgewicht. Het is mooi dat we we nu ook al succesvol zijn in het voorkómen van die ziektes bij dikke kinderen."

Aanpak COACH werkt

Inmiddels zijn de eerste resultaten van het COACH-programma wetenschappelijk geëvalueerd. Op basis van de cijfers kan geconcludeerd worden dat het programma een positief effect heeft op de gezondheid. Bij 70 procent van de deelnemers verbetert het gewicht. Belangrijker nog: het lukt deze kinderen met begeleiding van COACH om langdurig gezonder te gaan leven. Opvallend is dat kinderen met zeer ernstig overgewicht net zo succesvol zijn in het COACH-programma als kinderen met minder ernstige vormen van overgewicht. Dat is een doorbraak, omdat vaak wordt gedacht dat voor deze kinderen alleen een operatie of langdurige opname kan helpen. Een en ander blijkt uit onderzoek van Jesse Rijks. Lees meer

Op de website van het Voedingscentrum vind je veel tips over voeding voor kinderen en jongeren 

Sluit de enquête