Diepergelegen oorzaken van spataderen

spataderen
Spataderen zijn doorgaans een aandoening van het oppervlakkig adersysteem, waar je wel wat aders kunt missen. Maar soms kunnen ze ook een probleem in de dieperliggende aders 'verklikken'. Vaatchirurg Jorinde van Laanen van het maastricht UMC+ geeft uitleg.

"Een dieperliggend probleem is bijvoorbeeld het geval als er een blokkade in het dieperliggende systeem is geweest, bijvoorbeeld door een trombose (een acuut bloedstolsel dat een bloedvat helemaal afsluit). Dan wordt er uitgebreider onderzoek gedaan in het Hart + Vaatcentrum van het Maastricht UMC+ onder leiding van een vaatchirurg. Ook de eventuele behandelingen zijn dan wat ingrijpender."

Twee relatief vaak voorkomende diepergelegen problemen zijn:

Het May Thurner-syndroom

"Bij ongeveer 30 procent van de bevolking wordt de linker diepe bekkenader verdrukt door een slagader en een rugwervel die daarbij in de buurt liggen. Niet iedereen heeft daar last van, maar bij sommige mensen leidt dit tot een blokkade van de uitstroom van het bloed richting hart: het May Thurner-syndroom. De symptomen zijn onder meer: pijn en zwelling in vooral het linkerbeen en spataderen die snel na verwijderen weer terugkomen. Dit kan in veel gevallen verholpen worden door het plaatsen van een stent in de ader, waardoor die beter blijft openstaan. Daardoor wordt de bloedafvoer uit het linkerbeen verbeterd."

Het post-trombotisch-syndroom

"Door littekenvorming na een trombose (een bloedstolsel in de bloedvaten) kan een vernauwing ontstaan in de aders van het bekken, de lies en het bovenbeen, waardoor de bloedstroom vanuit het been terug naar het hart wordt belemmerd. De klachten zijn: pijn in de benen bij lopen, staan en lang in 1 houding zitten, vocht vasthouden, spataders en huidbeschadigingen rond de enkel. Deze aandoening komt vaak voor bij relatief jonge mensen, bijvoorbeeld bij vrouwen na een zwangerschap, en kan een actieve levensstijl flink beperken. Ook bij het post-trombotisch syndroom kan een stent plaatsen in de verstopte ader soelaas bieden."

Lees meer over spataderen in Gezond Idee magazine 

Meer informatie over de behandeling van spataderen

Sluit de enquête