Gezond leven

Omgaan met stress als je ziek of mantelzorger bent

Langdurige stress kan na een tijdje leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke stressklachten. Medisch maatschappelijk werkers Bo Limpens en Francis Soumete van het Maastricht UMC+ geven tips hoe je beter met stress om kunt gaan.

Verkoudheid & luchtweginfecties

Druk in de weer met zakdoekjes, hoestdrankjes en zuigtabletten? Aan het proesten en hoesten? Pijn in je keel, je neus, je longen? Dikke kans dat je een luchtweginfectie hebt. Je bent niet de enige. Maar wat doe je eraan en moet je ermee naar de dokter? Longarts prof. dr. Geertjan Wesseling geeft advies en helpt de feiten van de onzin te scheiden.

Zweten kun je trainen

Zweetplekken onder je armen. Sommige mensen griezelen er van. En natuurlijk kan overmatig zweten een vervelend ongemak zijn. Zweten is boven alles echter een mechanisme om oververhitting te voorkomen. En goed nieuws: je kunt je zweetklieren trainen. Bioloog prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht UMC+ legt uit.

ADHD & ADD - wat moet je ermee?

Het lijkt wel alsof steeds meer kinderen het label ADHD of ADD opgeplakt krijgen. Maar wat zijn ADHD en ADD nu eigenlijk? Hoe ongerust moet je zijn als je kind de diagnose krijgt? En zijn die pillen nu echt zo slecht als veel mensen beweren of juist het beste wat een AD(H)D'er kan overkomen? Dr. Jan Schieveld, kinder- en jeugdpsychiater bij Maastricht UMC+, geeft uitleg en advies.

Kinderwens? Zo bereid je je voor op een zwangerschap

Een goed begin van een nieuw leven begint nog voor de conceptie. Leefstijl, conditie, werk, erfelijke factoren, et cetera kunnen de gezondheid van je gewenste kindje beïnvloeden of het zwanger worden bemoeilijken. En dat geldt niet alleen voor aanstaande moeders, maar ook voor aanstaande vaders.

Huidproblemen? Zo houd je je huid gezond

De huid beschermt ons voor allerlei onheil van buiten. Maar ze geeft ons met gevoelige zenuwuiteinden ook contact met de wereld. De experts van het Maastricht UMC+ weten wat je moet doen om je huid gezond te houden.

Hygiëne, do's & dont's

Van bacteriën worden we ziek. Tijd om eens stil te staan bij deze bedreigers van onze gezondheid en hoe we ons daartegen met poetsen en boenen moeten beschermen. Of juist niet: soms blijkt wat minder hygiëne juist reuze goed voor je te zijn!

Seks kan vaak veel beter

Goede seks, daar kan niets tegenop toch? Maar vrijuit erover praten, doen we nog altijd niet. En in werkelijkheid blijkt ons seksleven vaak heel wat minder spectaculair en soms zelfs problematisch dan de verhalen. De experts van Maastricht UMC+ geven uitleg en advies.

Hoe overleef ik mijn puber?

Vraag je je als ouder ook wel eens af: hoe overleef ik mijn puber? Maak je niet druk: er zijn goede redenen voor hun dwarse en vervelende gedrag. En het gaat vanzelf weer over. Kwestie van rustig uitzitten dus. En met de uitleg en survivaltips van de experts van het Maastricht UMC+ kom je een heel eind.

Pijn, wat kun je er aan doen

Als het om pijn gaat, zijn we allemaal ervaringsdeskundigen. Pijn komt voor in alle soorten en maten, en ook de behandeling ervan kent vele vormen. Hoe ontstaat pijn en wat kun je er wel of niet aan doen? De experts van Maastricht UMC+ weten raad.

Survivaltips voor de overgang 

Alle vrouwen hebben er vroeg of laat mee te maken en het kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Wat gebeurt er precies met je en hoe ga je er mee om? En zouden mannen zich daar ook niet eens in moeten verdiepen, zodat ze begrijpen wat er met hun partner of collega aan de hand is? De experts van Maastrichts UMC+ geven advies.

Slaapproblemen? Zo slaap je lekker

Slapen is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Toch lukt het vaak niet om voldoende nachtrust te krijgen. De experts van Maastricht UMC+ leggen uit waarom slaap zo belangrijk is en geven tips voor een gezonde nachtrust.

Sluit de enquête