Hoe kun je een obees kind helpen?

Overgewicht kinderen
Foto COACH
BMI, de Body Mass Index, is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Hoe hoger je BMI, hoe hoger de gezondheidsrisico's. Hoe kan een obees kind worden geholpen?

COACH helpt

Een kind met overgewicht kan, als het in Maastricht of omstreken woont, meedoen aan het COACH-programma van het Maastricht UMC+. COACH staat voor Center for Overweight Adolescent and Children's Healthcare. Het centrum richt zich op twee belangrijke doelen: hoe krijg je als gezin een gezonder menu op tafel en hoe krijgt een kind meer plezier in bewegen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanpak van COACH werkt: bij 70 procent van de deelnemers verbetert het gewicht. Belangrijker nog: het lukt deze kinderen met begeleiding van COACH om langdurig gezonder te gaan leven. Lees meer

COACH begeleidt ook de ouders

Niet alleen de obese kinderen worden begeleid, maar ook de ouders. In COACH staat een heel team klaar voor kinderen met obesitas of overgewicht. Dat zijn bijvoorbeeld kinderartsen, een kinderverpleegkundige, een pedagoog/gezinscoach, diëtisten en psychologen. Een kind wordt altijd eerst lichamelijk en psychologisch onderzocht. Wat zijn de oorzaken voor die extra kilo's? Heeft het overgewicht geleid tot ziektes als suikerziekte, vetophoping in de lever, ademhalingsstoornissen tijdens de slaap of te hoge bloeddruk? Het COACH-team stelt vervolgens een programma op maat op dat bij het gezin past. Kinderen en ouders leren van alles over gezond eten en meer bewegen. Dat gaat stap voor stap, juist omdat het zo moeilijk is om je ingesleten gewoontes te veranderen – en op een manier waarbij de kinderen gemotiveerd blijven.

Geleidelijk leefwijze veranderen

Met COACH leert het hele gezin het verschil tussen de zogeheten lege caloriëen (die je bijvoorbeeld vindt in koekjes, chips, hamburgers en frisdrank) en gezonde, gevarieerde voeding vol bouwstoffen (zoals fruit en groente). Dat de ouders eveneens door het team worden begeleid, is omdat zij gezond moeten leren koken en omdat ze hun kind moeten helpen om 'nee' te zeggen tegen alle lekkernijen, zonder zich schuldig te voelen of het zielig te vinden voor hun kind. Niet alle snoep is in één keer taboe, het gezin leert geleidelijk z'n leefwijze te veranderen. Het kind bezoekt eens per maand de poli in het Maastricht UMC+, net zolang als nodig is. Permanente leefstijlverandering is het uiteindelijke doel.

Beweegmaatjes

Of je nu wel of niet van voetballen houdt, bij COACH krijg je een personal trainer, die ook je ouders in beweging brengt. Samen met Maastricht Sport en Fontys Sporthogeschool worden beweeglessen georganiseerd in voetbal, dans of trefbal. Zo kan je een beweegmaatje vinden op een gebied dat jou aanspreekt, en die je tien weken lang persoonlijk begeleidt. Beweegmaatjes zijn studenten van de sporthogeschool die er goed in getraind zijn om de drempelvrees om te gaan sporten weg te nemen.

Overgewicht buitenspel

De spelers van de Maastrichtse voetbalclub MVV zijn samen met COACH gestart met het project 'Overgewicht buitenspel'. Zij leren de kinderen dat sporten leuk is door met ze te voetballen. Dat geeft de kinderen niet alleen een betere conditie, het is ook nog eens goed voor hun zelfvertrouwen om samen met deze jongens te sporten.

Meer weten over COACH? Zie: www.coachmaastricht.com. Op www.mumc.nl is onder de zoekterm 'overgewicht' bij kinderen ook een filmpje te bekijken.

Kijk ook eens op de website van het Voedingscentrum. Daar kun je veel tips over voeding voor kinderen en jongeren vinden.

kindersnacks
Foto Studio Philippi
5 gezonde kindersnacks van Gezond Idee

Sluit de enquête