Je kunt je allergie met verschillende strategieën te lijf gaan. De drie meest voorkomende zijn vermijden, medicijnen en immuuntherapie. 

behandeling allergie
Foto Istock
 • Allergie vermijden
  Het is niet altijd mogelijk om alle stoffen die de allergie opwekken (allergenen) uit je leven te bannen. Wel kun je proberen om ze zoveel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan anti-allergene matras- en dekbedhoezen of het borstelen van je huisdier. Wat er precies nodig is, hangt af van de ernst van je allergie. Veel tips per allergie zijn te vinden op: www.allesoverallergie.nl
       
 • Allergiemedicijnen
  Neussprays, oogdruppels en longmedicatie kunnen allergische reacties voorkomen of stoppen. Voorgeschreven door de arts zijn deze medicamenten in de meeste gevallen afdoende om de symptomen te onderdrukken. Lichte allergische reacties zoals rode ogen of een loopneus zijn soms te verhelpen met antihistaminepilletjes die via de drogist, apotheek of huisarts verkrijgbaar zijn. Homeopathische middelen hebben hun werking nooit overtuigend bewezen. 
      
 • Immuuntherapie bij allergie
  Een ingrijpende en belastende therapie: het duurt lang, 3 tot 5 jaar, en het kan flinke afweerreacties opwekken. Toch is immuuntherapie de enige therapie waarbij wordt geprobeerd ziekteverschijnselen te voorkomen. Door middel van tabletten, druppels of injecties met kleine hoeveelheden allergenen raakt het lichaam langzaam aan de allergene stof gewend.

Meer informatie over allergieën

Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête