Onverwachte bacteriehaarden

Onverwachte bacteriehaarden
Slippers
Het is gruwelijk, maar uit Amerikaans onderzoek bleken er na 4 dagen in New York rondlopen op slippers gemiddeld zo'n 18.000 bacteriën op de zolen te zitten. Na 3 maanden bevat 93 procent van de slippers bacteriën van uitwerpselen en 20 procent de beruchte E. coli bacterie. De meeste bacteriën zijn overigens onschuldig.

Toetsenbord
Op en in een computertoetsenbord zitten gemiddeld 400 keer méér bacteriën dan op een toiletbril. Eten achter de computer zorgt voor de grootste vervuiling. Maar na toiletbezoek met ongewassen handen tikken is een goede tweede.

Handdroger
De warme lucht uit heteluchtdrogers zoals je die in cafés en bioscopen vindt, blijkt de perfecte verspreider voor bacteriën en virussen. Na het drogen is het aantal bacteriën met 230 procent vermeerderd! Gebruik je een papieren handdoekje dan is het aantal juist met 78 procent verminderd.

Make-up
Bacteriën kunnen prima overleven in make-upspullen. Mascara is hierbij extra berucht omdat die rechtstreeks in contact komt met het oog en dit leidt regelmatig tot ernstige infecties. Niet te lang gebruiken dus.

Beddengoed
Beddengoed is een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen. Daarom dagelijks luchten en minimaal 1 keer per 14 dagen verschonen. Lucht en verschoon ook regelmatig de kussens en het matras!

Mobieltje
De mobiele telefoon is een behoorlijk besmettelijke broeihaard; een gsm komt vaak in contact met je mond, oor en handen. Regelmatig schoonmaken is heel verstandig. Bron: www.gezondheidsnet.nl.

Tandenborstel
Omdat een tandenborstel meestal in een warme, vochtige badkamer staat, voelen bacteriën zich er prima op thuis. Een goede reden om je tandenborstel elke 2 maanden te vervangen. Poetst ook beter!

Afstandsbediening
Uitsluitend met plastic handschoenen aanpakken: de afstandsbediening in hotels. Dat doe je natuurlijk niet, maar het is goed om te bedenken dat die afstandsbedieningen zo ongeveer de grootste bron van infecties zijn, omdat ze haast nooit worden schoongemaakt. Maar ook thuis is de afstandsbediening vaak een verspreider van ziektekiemen. Neem hem dus mee in de dagelijkse schoonmaak.

Lees meer over hygiëne

  
Sluit de enquête