Leven met een voedselallergie

voedselallergie
Een voedselallergie kan uit eten gaan en feestjes een lastige of ingewikkelde aangelegenheid maken. De spontaniteit is weg als je op alle ingrediënten moet letten. Restaurants die aangeven dat ze bij het koken rekening kunnen houden met allergieën en intoleranties, weten niet half hoe blij de mensen zijn dat ze eindelijk weer eens gezellig uit eten kunnen. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar over allergieën.

Tegenwoordig moeten niet alleen de veertien belangrijkste allergene stoffen op verpakt voedsel vermeld staan, maar is het ook verplicht om deze informatie bij onverpakte producten beschikbaar te stellen. Overigens blijkt telkens weer dat we ten onrechte denken precies te weten wat we in onze mond stoppen.

Verborgen allergenen

Diëtiste Liesbeth van der Ploeg: "Er zitten veel allergenen verstopt in bewerkte producten. Iemand met een notenallergie moet bijvoorbeeld pesto en hazelnootpasta laten staan. In kroepoek zitten garnalen. En heel veel producten blijken ei te bevatten. Nog zo’n verborgen allergeen staat op de etiketten vermeld als ‘wei’; lang niet iedereen weet dat dat van melk wordt gemaakt."

Vermijd eenzijdig eten bij een voedselallergie

"Het vermijden van een allergene stof mag ook weer niet tot te eenzijdig eten leiden", aldus diëtiste Liesbeth van der Ploeg. "Het komt regelmatig voor dat mensen zoveel voedingsmiddelen vermijden dat er voedingsstoftekorten ontstaan. Ik ga met ze op zoek naar alternatieven: wat kun je wel eten zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt?"

Meer over allergieën

Meest voorkomende voedselallergieën

De meeste allergische reacties ontstaan op:

  • appel
  • kippenei
  • koemelk
  • noten (vooal pinda)
  • schaaldieren
  • schelpdieren
  • soja
  • vis
  • sesamzaad

Meer over voedselallergie op www.voedselallergie.nl.

Op www.anafylaxis.nl zijn onder meer dagelijkse waarschuwingen te vinden van bedrijven voor voedsel dat (per ongeluk) allergenen bevat die niet op de verpakking staan.
Kijk ook eens op www.foodless.nl en de bijbehorende blog voor mensen met een voedselallergie/-intolerantie. Je vindt er onder meer recepten en recensies van glutenvrije producten.
Op www.voedzo.nl staan lekkere recepten voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie. Kijk ook op www.mumc.nl, zoekterm ‘allergieën’.

Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête