Vocht en schimmel in huis? Doe er wat aan!

schimmel in huis
Schimmels wonen het liefst in vochtige huizen, met slechte verwarming en weinig ventilatie. Mensen die in een vochtig, schimmelig huis wonen, hebben vaker luchtwegklachten en zelfs astma dan mensen die in een droog huis wonen. Het is dus belangrijk je huis goed te onderhouden om zo de aanwezigheid van schimmel en astmaklachten te voorkomen.

Dit moet je doen tegen schimmel in huis:

  1. Verwijder zichtbare schimmel. Maak beschimmelde plafonds, vloeren en muren schoon met soda opgelost in water. Soda doodt de schimmel.
  2. Bestrijd vocht. Een gezin produceert veel vocht in huis door te douchen, was te drogen, te koken en af te wassen. Douche kort en maak daarna de douche droog met een raamwisser. 
  3. Houd de deur van douche en keuken tijdens het douchen en koken dicht zodat de vochtige lucht zich niet verder door het huis kan verspreiden. Maar zet wel een raampje open in keuken en badkamer.
  4. Hang was buiten te drogen of gebruik een droger met afvoer naar buiten. 
  5. Ventileer 24 uur per dag. En in alle kamers. Zet alle ventilatieroosters open en minstens één raampje op een kier. Zet één of meerdere keren per dag ramen een paar minuten wijd tegenover elkaar open voor een snelle verversing van de binnenlucht. 
  6. Verwarm goed. Zorg dat verwarmingsradiatoren vrij zijn van meubels zodat de warmte zich goed door de hele kamer kan verspreiden. Zorg dat meubels minimaal tien centimeter van de buitenmuren staan, zodat de warmte ook achter de meubels komt. Als het kouder wordt, is het beter de verwarming iets hoger te zetten dan ramen of ventilatieroosters volledig te sluiten.

Sluit de enquête