Dit moet je doen bij hevige menstruatieklachten

Menstruatie klachten
Vrouwen hebben de neiging om bij hevige menstruatieklachten te denken dat het erbij hoort. Niet doen! Hevige menstruaties zijn vaak goed te behandelen. Prof. dr. Marlies Bongers, hoogleraar Algemene gynaecologie aan het Maastricht UMC+ en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, legt uit waarom je over je hevige menstruatieklachten moet praten.

“Wat het moeilijk maakt, is dat vrouwen omdat ze er vaak niet over praten geen referentiekader hebben: je kent alleen je eigen menstruatie, je weet niet hoe het bij anderen is. Je moet dan zelf bepalen: is dit normaal of moet ik hiermee naar de dokter? Daarom is het ook zo belangrijk dat het taboe rond de menstruatie wordt doorbroken.”

Hoe zwaar de menstruatie is, verschilt per levensfase van een vrouw. “Je ziet vaak dat door de jaren heen de menstruaties heviger worden. Bij jonge vrouwen tussen de 15 en 32 komt dat extreme bloedverlies minder vaak voor. Maar voor alle leeftijden geldt: praat over je klachten, breng ze in kaart, bespreek ze met je vriendinnen. Als je hoort dat zij die ervaringen niet hebben, dan weet je: dit is dus niet normaal. Ga dan naar de dokter om je klachten te bespreken.”

Prof. dr. Marlies Bongers is ondanks alle menstruatie-ellende geen voorstander van een menstruatieverlof. “Dat stigmatiseert vrouwen en weerhoudt werkgevers er misschien van om hen in dienst te nemen. Maar ook hier geldt weer: het zou helpen als vrouwen hun hevige menstruatieproblemen ook tijdens een functioneringsgesprek zouden kunnen aankaarten: ‘Zou ik op die dagen dat ik veel last heb thuis kunnen werken, zonder het daar uitgebreid met iedereen op de afdeling over te hoeven hebben?’ Een dergelijke openheid zou meer kunnen opleveren dan het menstruatieverlof.”

Lees ook

Endometriose: tips & adviezen

Sluit de enquête