Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

 

hooikoorts en rijvaardigheid

Hooikoorts heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid, vergelijkbaar met alcoholconsumptie. Het is daarom zeer belangrijk dat hooikoortspatiënten hun anti-allergie medicijnen nemen.

Het effect van de hooikoorts-symptomen op de rijvaardigheid kun je zelfs vergelijken met een alcoholpromillage van 0,05 in het bloed. Dat komt overeen met het drinken van twee tot drie glazen alcohol. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+. Gelukkig herstelde hooikoortsmedicatie de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer.

Bijwerkingen hooikoorts

Maar liefst één op de vijf Nederlanders en Belgen heeft hooikoorts. De allergische aandoening voor onder meer pollen of huisstofmijt veroorzaakt vaak vervelende bijwerkingen. Jeuk, tranende ogen, een verstopte neus en niesbuien zorgen er voor dat hooikoorts ook in het dagelijks leven voor veel hinder zorgt. De Maastrichtse onderzoekers leveren nu voor het eerst bewijs dat de ziekte ook de rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloedt. "Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn", zegt onderzoeksleider KNO-arts prof.dr. Bernd Kremer. 

Hooikoortsmedicatie helpt

Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kan de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld. Prof.dr. Bernd Kremer ziet daarom een belangrijke taak voor artsen weggelegd: "Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven, is dat artsen er extra alert op moeten zijn dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen."

Effect hooikoortssymptomen vergelijkbaar met alcohol

Voor de studie deden twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo (nep) neusspray toegediend. Daarna werden met een andere spray allergische hooikoortssymptomen opgewekt. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergie medicijnen. Via speciale meetapparatuur konden de onderzoekers met een lesauto inclusief instructeur, de afwijking meten. Tijdens de test bleken de 'proefpersonen' een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen als de hooikoortssymptomen werden opgewekt dan wanneer de placebo werd toegediend. Dat vergroot dus het risico verkeersongelukken, onder bepaalde omstandigheden zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 (de wettelijk toegestane norm in veel landen). 

Prof. dr. Bernd Kremer voerde samen met dr. Eric Vuurman en andere onderzoekers van de psychologiefaculteit van de Universiteit Maastricht het onderzoek uit.

Moe door orale antihistaminica

Je kunt door orale antihistaminica (hooikoortstabletten) moe worden, maar dat zijn vooral de oude antihistaminica. Bernd Kremer: "De moderne preparaten hebben deze bijwerking niet meer, alhoewel patiënten sporadisch toch klagen over sterke vermoeidheid. In onze studie zijn een neusspray en een oudere antiallergisch tablet getest. Beiden verminderden het negatieve effect van de allergie op het rijvermogen, maar het effect van de neusspray was sterker. Dit zou kunnen liggen aan een mild vermoeiend effect van de tabletten. De nieuwste generatie van de tabletten hebben wij niet getest. Je kunt dus zeggen dat een allergie behandeld moet worden om negatieve effecten op de cognitie te voorkomen. Deze behandeling zou bij voorkeur moeten plaatsvinden met ‘moderne’ antihistaminica of met antiallergische sprays en druppels. Als een patiënt tegen de verwachting in moe wordt door tabletten heeft een behandeling met sprays en druppels de voorkeur."

Bekijk het interview met onderzoeker Erik Vuurman van het Maastricht UMC+ bij RTL4 Nieuws: Waarom je hooikoorts niet moet onderschatten.

 

Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête